Pregled bibliografske jedinice broj: 864839
Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na profil arome i senzorsku kvalitetu destilata rogača (Ceratonia siliqua L.)
Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na profil arome i senzorsku kvalitetu destilata rogača (Ceratonia siliqua L.) // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugali, Krunoslav (ur.).
Vodice: Hrvatska voćarska zajednica (HVZ), 2017. str. 42-42 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 864839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na profil arome i senzorsku kvalitetu destilata rogača (Ceratonia siliqua L.)
(Impact of the fermentation process with immobilized yeast cells on the aroma profile and sensory quality of distillates produced from carob pods (Ceratonia siliqua L.))
Autori
Miličević, Borislav ; Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Miličević, Radoslav ; Petošić, Emil ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Dugali, Krunoslav - Vodice : Hrvatska voćarska zajednica (HVZ), 2017, 42-42
Skup
12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 02.03.2017. - 04.03.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
imobilizirane stanice kvasca, destilat rogača, aroma, senzorska kvaliteta
(immobilized yeast cells, carob distillate, aroma, sensory quality)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca na profil arome i senzorska svojstva destilata proizvedenih od rogača (Ceratonia siliqua L.), koji se obično uzgaja u primorskom području Republike Hrvatske. Uzorci destilata proizvedeni i postupkom klasične fermentacije te tehnologijom s imobiliziranim stanicama kvasca. Aroma profil dobivenih destilata određena je primjenom GC/FID metode, a senzorska analiza prema standardnoj njemačkoj DLG metodi. Dobiveni rezultati pokazali su da tehnika s imobiliziranim stanicama kvasca daje destilate s većim udjelom etanola i manjom količinom estera, uz zadovoljavajuću senzorsku kvalitetu. Stoga se može zaključiti da fermentacija s imobiliziranim stanicama kvasca predstavlja obećavajuću tehniku za proizvodnju destilata od rogača (Ceratonia siliqua L.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)