Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864830

Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina


Krapac, Marin; Brkić Bubola, Karolina; Zović, Lucija
Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina // 12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugalić, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2017. str. 24-24 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 864830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina
(The morphological characteristics of fruits from autochthonous varieties with potential for table olive production)

Autori
Krapac, Marin ; Brkić Bubola, Karolina ; Zović, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugalić, Krunoslav - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2017, 24-24

Skup
12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim savjetovanjem - voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska; Škabrnja, Hrvatska, 02.03.2017. - 04.03.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
autohtone sorte, stolne masline, morfologija, meso ploda
(autochtonous varieties, table olives, morphology, fruit flesh)

Sažetak
Proizvodnja plodova maslina za konzerviranje u Republici Hrvatskoj gotovo ne postoji i samo je djelomično prisutna u pojedinim domaćinstvima. Razlozi neprakticiranja ovakvog načina prerade plodova su višestruki poput nepostojanja tradicije proizvodnje, velikog udjela manualnog rada u berbi maslina, čestih oštećenja plodova uzrokovana biotičkim ili abiotičkim čimbenicima te neistraženosti potencijala autohtonog sortimenta za stolnu proizvodnju. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi potencijal autohtonih sorata Buže, Istarske bjelice, Bove i Buže puntože za proizvodnju stolnih maslina te ga usporediti s osobinama talijanske sorte Ascolana tenera koja se inače koristi u tu svrhu. Ubrani su zdravi, nedeformirani i zeleni plodovi, a morfološko opisivanje ploda i koštice je provedeno prema deskriptorima Međunarodnog savjeta za masline. Ascolana tenera ima najdeblje (13, 05±1, 54 mm), a Bova (8, 20±1, 58 mm) najtanje meso ploda. Masa mesa ploda je najveća kod Ascolane tenere (6, 41±0, 83 g), dok kod sorti Buža iznosi (4, 59±0, 79 g), Buža puntoža (3, 63±0, 60 g), Bova (2, 82±0, 51 g), a najmanja je kod Istarske bjelice (2, 09±0, 61 g). Bova ima veliku masu mesa, ali je meso tanko, što nije dobar preduvjet za konzerviranje. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su od istraživanih autohtonih sorata za konzerviranje najprikladniji plodovi Buže i Buže puntože, no nedostatak Buže puntože je teško odvajanje mesa od koštice, pa ova sorta nije prikladna za proizvodnju otkoštenih maslina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Karolina Brkić Bubola (autor)

Avatar Url Marin Krapac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krapac, Marin; Brkić Bubola, Karolina; Zović, Lucija
Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina // 12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Dugalić, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2017. str. 24-24 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Krapac, M., Brkić Bubola, K. & Zović, L. (2017) Morfološke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina. U: Dugalić, K. (ur.)12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Krapac, Marin and Brki\'{c} Bubola, Karolina and Zovi\'{c}, Lucija}, editor = {Dugali\'{c}, K.}, year = {2017}, pages = {24-24}, keywords = {autohtone sorte, stolne masline, morfologija, meso ploda}, title = {Morfolo\v{s}ke karakteristike plodova autohtonih sorata s potencijalom za proizvodnju stolnih maslina}, keyword = {autohtone sorte, stolne masline, morfologija, meso ploda}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska; \v{S}kabrnja, Hrvatska} }
@article{article, author = {Krapac, Marin and Brki\'{c} Bubola, Karolina and Zovi\'{c}, Lucija}, editor = {Dugali\'{c}, K.}, year = {2017}, pages = {24-24}, keywords = {autochtonous varieties, table olives, morphology, fruit flesh}, title = {The morphological characteristics of fruits from autochthonous varieties with potential for table olive production}, keyword = {autochtonous varieties, table olives, morphology, fruit flesh}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska; \v{S}kabrnja, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font