Pregled bibliografske jedinice broj: 864811
Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe
Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe // Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 664-668 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 864811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe
(Oat utilization for nutrition and energy purposes)
Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Pankretić, Iva ; Grubor, Mateja ; Slipčević, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings SA 2017
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 664-668
Skup
52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Zob, konvekcijsko sušenje, energija
(Oat, convection drying, energy)
Sažetak
Zob je u posljednje vrijeme postala važna žitarica u u prehrani ljudi i prozvodnji energije. Zrno sadrži kvalitetna nutritivna, dok slama sadrži dobra energetska (goriva) svojstva. Međutim, često zbog povišene vlage zrna prilikom žetve, zob se ne može odmah uskladištiti te se mora doraditi najčešće konvekcijskim sušenjem. Nakon žetve ostaje velika količina slame zobi koja se najčešće zaorava, a predstavlja iskoristivu biomasu. Provedeno istraživanje utvrdilo je da zrna zobi sadrže kvalitetna nutritivna svojstva, bilo u prirodnom ili sušenom stanju te da slama sadrži dobra energetska svojstva posebno gornju ogrijevnu vrijednost od 18, 24 MJ/kg, dok je sadržaj pepela nešto viši od EU standarda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (AgBiomassConversion) (Krička, Tajana, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nikola Bilandžija
(autor)
Ana Matin
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Alan Antonović
(autor)
Mateja Grubor
(autor)
Tajana Krička
(autor)