Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864811

Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe


Matin, Ana; Krička, Tajana; Antonović, Alan; Voća, Neven; Jurišić, Vanja; Bilandžija, Nikola; Pankretić, Iva; Grubor, Mateja; Slipčević, Danijela
Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe // Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 664-668 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 864811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe
(Oat utilization for nutrition and energy purposes)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Pankretić, Iva ; Grubor, Mateja ; Slipčević, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 664-668

Skup
52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Zob, konvekcijsko sušenje, energija
(Oat, convection drying, energy)

Sažetak
Zob je u posljednje vrijeme postala važna žitarica u u prehrani ljudi i prozvodnji energije. Zrno sadrži kvalitetna nutritivna, dok slama sadrži dobra energetska (goriva) svojstva. Međutim, često zbog povišene vlage zrna prilikom žetve, zob se ne može odmah uskladištiti te se mora doraditi najčešće konvekcijskim sušenjem. Nakon žetve ostaje velika količina slame zobi koja se najčešće zaorava, a predstavlja iskoristivu biomasu. Provedeno istraživanje utvrdilo je da zrna zobi sadrže kvalitetna nutritivna svojstva, bilo u prirodnom ili sušenom stanju te da slama sadrži dobra energetska svojstva posebno gornju ogrijevnu vrijednost od 18, 24 MJ/kg, dok je sadržaj pepela nešto viši od EU standarda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (AgBiomassConversion) (Krička, Tajana, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Matin, Ana; Krička, Tajana; Antonović, Alan; Voća, Neven; Jurišić, Vanja; Bilandžija, Nikola; Pankretić, Iva; Grubor, Mateja; Slipčević, Danijela
Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe // Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 664-668 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Matin, A., Krička, T., Antonović, A., Voća, N., Jurišić, V., Bilandžija, N., Pankretić, I., Grubor, M. & Slipčević, D. (2017) Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe. U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings SA 2017.
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Antonovi\'{c}, Alan and Vo\'{c}a, Neven and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Biland\v{z}ija, Nikola and Pankreti\'{c}, Iva and Grubor, Mateja and Slip\v{c}evi\'{c}, Danijela}, year = {2017}, pages = {664-668}, keywords = {Zob, konvekcijsko su\v{s}enje, energija}, title = {Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe}, keyword = {Zob, konvekcijsko su\v{s}enje, energija}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Antonovi\'{c}, Alan and Vo\'{c}a, Neven and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Biland\v{z}ija, Nikola and Pankreti\'{c}, Iva and Grubor, Mateja and Slip\v{c}evi\'{c}, Danijela}, year = {2017}, pages = {664-668}, keywords = {Oat, convection drying, energy}, title = {Oat utilization for nutrition and energy purposes}, keyword = {Oat, convection drying, energy}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font