Pregled bibliografske jedinice broj: 864801
Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih voćnih kultura – energetska karakterizacija biougljena
Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih voćnih kultura – energetska karakterizacija biougljena // Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 632-636 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 864801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih
voćnih kultura – energetska karakterizacija
biougljena
(Pruned residues pyrolysis of major Mediteran fruit
cultures - biochar energy properties)
Autori
Bilandžija, Nikola ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Grubor, Mateja ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Slipčević, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings SA 2017
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 632-636
Skup
52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Mediteranske voćne kulture, orezana biomasa, piroliza, biougljen
(Mediterian fruit cultures, pruned biomass, pyrolysis, biochar)
Sažetak
Postoje brojne mogućnosti konverzije biomase u različite oblike biogoriva, a jedna od njih je i termokemijski proces piroliza. Biougljen kao jedan od nusproizvoda pirolize može se koristiti kao sirovina za proizvodnju energije. Ciljevi ovoga rada su utvrditi (I) energetska svojstva orezane biomase važnijih mediteranskih voćnih kultura (vinova loza, maslina, smokva i šipak) kao ulazne sirovine u proces pirolize (II) udio i energetska svojstva proizašlog biougljena kao potencijalne sirovine za procese izgaranja i suizgaranja. Postotni udio biougljena istraživanih vrsta iznosio je od 25, 28 (smokva) do 31, 45% (vinova loza). U odnosu na ulaznu sirovinu, proces pirolize je pozitivno utjecao na biougljen povećanjem gornje ogrjevne vrijednosti, fiksiranog ugljika i koksa, ali i negativno uslijed povećanja udjela pepela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (AgBiomassConversion) (Krička, Tajana, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Matin
(autor)
Nikola Bilandžija
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Alan Antonović
(autor)
Mateja Grubor
(autor)
Tajana Krička
(autor)