Pregled bibliografske jedinice broj: 864648
Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz
Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz // Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju / Maceljski, Milan (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1995. str. 123-137 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 864648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povrće u sustavu održive poljoprivrede za turizam i izvoz
(Vegetables in the system of sustainable agriculture for tourism and export)
Autori
Lešić, Ružica ; Borošić, Josip ; Božić, Miroslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova znanstvenog skupa Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju
/ Maceljski, Milan - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1995, 123-137
ISBN
953-154-030-6
Skup
Znanstveni skup Poljoprivreda i proizvodnja hrane u novom europskom okruženju
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.12.1994. - 16.12.1994
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
proizvodnja i potrošnja povrća, prognoza potražnje povrća za turizam, ekološki uvjeti uzgoja povrća, proizvodna područja, elementi tehnologije u održivoj proizvodnji
(vegetables production and consumption, prognoses of vegetable demand for tourism, ecological conditions for vegetable growing, production areas, elements of technology for sustainable production)
Sažetak
Prognoza povećanja izvoza povrća i prerađevina polazi od poredbenih prednosti ove proizvodnje u Hrvatskoj. Pritom su nužne izmjene u sastavu proizvodnje i utemeljenje tržne infrastrukture uz osiguranje potrebnih količina za domaće tržište. Nesrazmjer izvoznih mogućnosti i rezultata posebice je zamjetan u mediteranskom području gdje postoje dobri uvjeti za tzv. "tihi" izvoz putem turističke ponude. Dati su parametri nužnog obujma proizvodnje za potrebe turizma. Tri varijantna izračuna predviđaju potražnju svježeg povrća od 13, 9 do 21, 1 tisuće tona u 2000. godini pri čemu će prosječni udio domaće turističke potrošnje biti nešto veći od 8 %. Predniost je Hrvatske u relativno maloj opterećenosti njenih tala polutantima. Raznolikost klime naših regija sa srednjom godišnjom temperaturom zraka između 10 i 17 oC omogućuje berbu različitih vrsta povrća u duljem razdoblju. Meteorološki uvjeti i svojstva tala priobalnog i brdskog mu zaleđa mogu istovremeno osigurati opskrbu svježim povrćem različitih toplinskih zahtjeva u turističkoj sezoni, a zimska i ranoproljetna berba potencijal su za izvoz povrća. Kopnena ravničarska područja sa svojim vodnim resursima idealna su za uzgoj povrća za sve vidove prerade. U sustavu održive poljoprivrede tehnologije uzgoja povrća trebaju osigurati kvalitetu po svjetskim standardima uz korištenje obnovljivih izvora vegetacijskih čimbenika i niža ulaganja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)