Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 864601

Mogućnosti obrade riže u prehrambenoj industriji


Subota, Nataša
Mogućnosti obrade riže u prehrambenoj industriji, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 864601 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti obrade riže u prehrambenoj industriji
(The possibilities to process rice in food industry)

Autori
Subota, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
27

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
riža ; prehrambena industrija ; nusproizvodi riže
(rice ; food industry ; rice by-product)

Sažetak
Riža je jedna od najrasprostranjenijih žitarica obzirom na populaciju koja ju koristi u prehrani kao osnovnu žitaricu. Porijeklom je iz Azije, ali je zastupljena i u drugim dijelovima svijeta. Iako ima visok udio nutrijenata, način obrade riže uvelike utječe na prehrambenu vrijednost. U zemljama u kojima je riža osnovna namirnica mora se obogaćivati kako bi se povratili izgubljeni nutrijenti i samim time smanjila vjerojatnost oboljenja zbog nedostatka u prvom redu vitamina A, željeza i joda. Razlikujemo nekoliko vrsta riže s obzirom na obradu, pripremu, vrstu : sirova riža, smeđa riža, bijela riža, proprana riža, brzokuhana riža, smrznuta, konzervirana, basmati, jasmin, divlja riža itd. Najzastupljenija je bijela riža jer je i najprivlačnija potrošačima zbog brzog načina pripreme i privlačnog izgleda. Smeđa riža je pak najzdravija ali se duže priprema i tamnije je boje što odbija potrošače. Prilikom obrade uklanjaju se pojedini slojevi riže, a zajedno s njima i hranjivi sastojci koji se često naknadno dodaju u praškastom obliku na rižu i takvu rižu nazivamo obogaćena riža. Kvaliteta riže je definirana oblikom, izgledom, masom 1000 zrna, hranjivim sastojcima, prozirnosti endosperma, bojom posija te kvalitetom kuhanja. Nusproizvodi suhe prerade riže su ljuska, posije, brašno, pahuljice, te su značajni jer se koriste za proizvodnju proizvoda bez glutena i čine osnovnu prehranu ljudi koji boluju od celijakije. Također se često koriste i kao hrana za životinje. Danas se riža, neovisno o tome što je jedna od vodećih žitarica, sve manje koristi u razvijenim zemljama zbog novih tehnologija izdavanja proizvoda baziranih na riži koji postaju sve popularniji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Subota, Nataša
Mogućnosti obrade riže u prehrambenoj industriji, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Subota, N. (2016) 'Mogućnosti obrade riže u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Subota, Nata\v{s}a}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {ri\v{z}a, prehrambena industrija, nusproizvodi ri\v{z}e}, title = {Mogu\'{c}nosti obrade ri\v{z}e u prehrambenoj industriji}, keyword = {ri\v{z}a, prehrambena industrija, nusproizvodi ri\v{z}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Subota, Nata\v{s}a}, year = {2016}, pages = {27}, keywords = {rice, food industry, rice by-product}, title = {The possibilities to process rice in food industry}, keyword = {rice, food industry, rice by-product}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font