Pregled bibliografske jedinice broj: 864586
Postupak s ječmom prilikom prijema u silos PPK „Valpovo“
Postupak s ječmom prilikom prijema u silos PPK „Valpovo“, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 864586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupak s ječmom prilikom prijema u silos PPK
„Valpovo“
(Barely entrance in PPK Valpovo" silo)
Autori
Marija Barić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
29
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
PPK Valpovo ; ječam ; analize , štetočine ; skladištenje ; silos
(PPK Valpovo ; barley ; analyses ; pest ; storage ; silos)
Sažetak
Ječam (Horedum sativum) je jednogodišnja biljka iz porodice Gramineae. Jedna je od najstarijih kultura, njegovo uvođenje i širenje u svijetu povezano je sa poviješću čovjeka. Ima najveći areal rasprostranjenosti među žitaricama i kratku vegetaciju. Upotrebljava se u različite svrhe u industrije piva i slada, za ishranu stoke i ljudsku prehranu. Ječam se dijeli na tri podvrste: višeredni, dvoredni te prijelazni ječam. Sjetva ozimog ječma treba započeti potkraj rujna, a završava najkasnije do polovice listopada dok sjetva jarog ječma započinje krajem siječnja i u veljači. Žetva se odvija krajem lipnja i početkom srpnja. (Hosenay, 1994, Krička i sur, 2012) Bolesti koje mogu izazvati velike štete na ječmu su sivoj pjegavosti (Rhynchosporium secalis) i mrežastoj pjegavosti (Pyrenophora/Helminthosporium teres), pepelnica ječma (Erysiphe graminis f.sp. hordei) te smeđa hrđa ječma (Puccinia hordei), a od štetnika je najzastupljenija lema i žitni balac. Prijem ječma u krug tvornice PPK Valpovo odvija se preko teretne porte gdje se vrši uzorkovanje ručnom ili automatskom sondom. Nakon uzimanja uzorka određuje se: vlaga i hektolitarska masa (pomoću Dickey-John uređaja), masa 1000 zrna te primjese u ječmu. Ječam se zatim čisti, premješta, suši i skladišti u silosu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)