Pregled bibliografske jedinice broj: 864576
Poboljšivači u proizvodnji kruha i peciva
Poboljšivači u proizvodnji kruha i peciva, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 864576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšivači u proizvodnji kruha i peciva
(Additives in bread and baking goods production)
Autori
Bojanić, Maria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
poboljšivači, kruh, pekarski proizvodi
(additives, bread, baking products)
Sažetak
Glavna zadaća poboljšivača u proizvodnji pekarskih proizvoda je njihovo aktivno djelovanje pri stvaranju proizvoda s novim svojstvima i optimiranje traženih tehnoloških i senzorskih zahtijeva. Najčešći sastojci poboljšivača kruha i pekarskih proizvod su: poboljšivači oksidativnog djelovanja, površinski aktivne tvari – emulgatori, enzimi, šećeri, masnoće, prehrambene organske kiseline i konzervansi - posebna skupina dodataka kojima se sprječava kvarenje pekarskih proizvoda.Dodatkom poboljšivača mogu se proizvesti pekarski proizvodi vrhunske kvalitete, a da se ne mora napustiti uzgoj visokorodnih sorti pšenica ni automatizirani način proizvodnje pekarskih proizvoda.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)