Pregled bibliografske jedinice broj: 864261
Antioksidacijska aktivnost i sadržaj umbeliferona ekstrakata kamilice dobivenih primjenom različitih tehnika ekstrakcije
Antioksidacijska aktivnost i sadržaj umbeliferona ekstrakata kamilice dobivenih primjenom različitih tehnika ekstrakcije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 864261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost i sadržaj
umbeliferona ekstrakata kamilice dobivenih
primjenom različitih tehnika ekstrakcije
(Antioxidant activity and umbelliferone content
in chamomile extracts obtained by various
extraction techniques)
Autori
Mendešević, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
03.03
Godina
2017
Stranica
39
Mentor
Jokić, Stela ; Molnar, Maja
Neposredni voditelj
Aladić, Krunoslav
Ključne riječi
kamilica ; ekstrakcija ; umbeliferon ; antioksidacijska aktivnost
(chamomile ; extraction ; umbelliferone ; antioxidant activity)
Sažetak
Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja posljednjih godina poprima sve veće razmjere i sve je više obradivih površina u Hrvatskoj namijenjenih upravo za ovu vrstu uzgoja. Kamilica (Matricaria chamomilla) je od davnina u narodu poznata kao ljekovita biljka, uglavnom zbog svog protuupalnog, antiseptičkog te spazmolitičkog djelovanja, te sadrži mnoštvo različitih biološki aktivnih tvari. Cilj rada bio je usporediti ekstrakte kamilice dobivene različitim tehnikama ekstrakcije na osnovu njihove antioksidacijske aktivnosti te sadržaja umbeliferona određenih primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). U tu svrhu analizirani su sljedeći uzorci kamilice dobiveni tijekom različitih faza prerade: nedorađeni cvijet kamilice I. klase, dorađeni cvijet kamilice I. klase, pulvis i otpad od dorade. Uz tradicionalne tehnike ekstrakcije (hidrodestilacija, soxhlet ekstrakcija, maceracija) u radu je korištena i ekstrakcija pomoću superkritičnog CO2 (SC-CO2), te je razvijen i novi sustav maceracije pod visokim tlakom. Najveći prinos ekstrakta (26, 52 g/100 g) i najveći udio umbeliferona (44, 82 g/100 g) dobiven je maceracijom pod visokim tlakom. Antioksidacijska aktivnost u dobivenim uzorcima kretala se između 45, 4 - 73, 7% DPPH. Značaj istraživanja očituje se u pružanju mogućnosti korištenja otpada iz procesa prerade kamilice, primjene različitih tehnika ekstrakcije te u mogućnosti dobivanja krajnjeg proizvoda pomoću ekološki prihvatljive SC-CO2 ekstrakcije. Nadalje, novo razvijeni sustav maceracije pod tlakom značajno smanjuje vrijeme ekstrakcije uz dobivanje ekstrakata s većim udjelom komponenata koje doprinose antioksidacijskoj aktivnosti.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
INGI-2015-5
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek