Pregled bibliografske jedinice broj: 864246
Alge u prehrani čovjeka
Alge u prehrani čovjeka, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 864246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alge u prehrani čovjeka
(Algae as a food source for humans)
Autori
Matović, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2016
Stranica
17
Mentor
Filip Stević
Ključne riječi
alge ; funkcionalna hrana ; biološki aktivne tvari
(algae ; functional food ; biologically active compounds)
Sažetak
Alge su fotosintetski, kozmopolitski organizmi koji nastanjuju gotovo sva staništa. Osim što su najveći proizvođači kisika, njihova jedinstvena svojstva omogućuju im široku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Izvrstan su izvor proteina, minerala, vlakana, ugljikohidrata i vitamina te se zbog svojih bioaktivnih sastojaka sve češće koriste kao funkcionalna hrana. Njihovo antioksidativno, antiviralno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje ima veliki utjecaj na zdravlje kao što su uloga u prevenciji raka, kontroliranju težine i održavanju imunološkog sustava.U ovom radu opisane su najznačajnije vrste algi koje se koriste u prehrani te utjecaj njihovih funkcionalnih sastojaka na zdravlje čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija