Pregled bibliografske jedinice broj: 863976
Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“
Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar
CROSBI ID: 863976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“
(Pomological and chemical characteristics of strawberry (Fragaria spp.) grown on site „Kobatuša“)
Autori
Klanac, Stošija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Mjesto
Zadar
Datum
02.02
Godina
2016
Stranica
24
Mentor
Rumora, Jasna
Ključne riječi
: jagoda, sorte Clery i Alba, uzgoj na polju, osobine ploda
(strawberry, cultivars Clery and Alba, growing in the field, fruit characteristics)
Sažetak
Jagoda je voćna vrsta koja ima širok areal rasprostranjenosti i različite sustave uzgoja. Uspjeh u uzgoju jagode ovisi o genetskim osobinama pojedinih sorata i o vanjskim čimbenicima što utječu na njezin razvitak, a najvažniji su klima, tlo i položaj. Istraživanje se provelo u nasadu jagoda s 1500 sadnica tijekom vegetacijske sezone 2015. Nasad je podignut na otvorenom polju na lokalitetu „Kobatuša“ nedaleko Posedarja. Sustav uzgoja je u trakama na povišenim gredicama, pri čemu se upotrebljavaju crne PVC folije. Zastupljene sorte u nasadu su Clery i Alba, a u nasadu je osiguran sustav navodnjavanja kap po kap. U laboratoriju su analizirane osnovne pomološke i kemijske karakretistike ploda navedenih sorata. Osnovna pomološka svojstva određena su mjerenjem mase, visine, širine i dubine ploda. Kemijske analize obuhvatile su mjerenja sadržaja ukupnih šećera, sadržaja ukupnih kiselina i mjerenje pH u plodu jagode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)