Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863976

Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“


Klanac, Stošija
Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar


CROSBI ID: 863976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“
(Pomological and chemical characteristics of strawberry (Fragaria spp.) grown on site „Kobatuša“)

Autori
Klanac, Stošija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Mjesto
Zadar

Datum
02.02

Godina
2016

Stranica
24

Mentor
Rumora, Jasna

Ključne riječi
: jagoda, sorte Clery i Alba, uzgoj na polju, osobine ploda
(strawberry, cultivars Clery and Alba, growing in the field, fruit characteristics)

Sažetak
Jagoda je voćna vrsta koja ima širok areal rasprostranjenosti i različite sustave uzgoja. Uspjeh u uzgoju jagode ovisi o genetskim osobinama pojedinih sorata i o vanjskim čimbenicima što utječu na njezin razvitak, a najvažniji su klima, tlo i položaj. Istraživanje se provelo u nasadu jagoda s 1500 sadnica tijekom vegetacijske sezone 2015. Nasad je podignut na otvorenom polju na lokalitetu „Kobatuša“ nedaleko Posedarja. Sustav uzgoja je u trakama na povišenim gredicama, pri čemu se upotrebljavaju crne PVC folije. Zastupljene sorte u nasadu su Clery i Alba, a u nasadu je osiguran sustav navodnjavanja kap po kap. U laboratoriju su analizirane osnovne pomološke i kemijske karakretistike ploda navedenih sorata. Osnovna pomološka svojstva određena su mjerenjem mase, visine, širine i dubine ploda. Kemijske analize obuhvatile su mjerenja sadržaja ukupnih šećera, sadržaja ukupnih kiselina i mjerenje pH u plodu jagode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Jasna Rumora (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klanac, Stošija
Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar
Klanac, S. (2016) 'Pomološke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatuša“', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Sto\v{s}ija}, year = {2016}, pages = {24}, keywords = {: jagoda, sorte Clery i Alba, uzgoj na polju, osobine ploda}, title = {Pomolo\v{s}ke i kemijske karakteristike jagoda (Fragaria spp.) uzgajane na lokalitetu „Kobatu\v{s}a“}, keyword = {: jagoda, sorte Clery i Alba, uzgoj na polju, osobine ploda}, publisherplace = {Zadar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Sto\v{s}ija}, year = {2016}, pages = {24}, keywords = {strawberry, cultivars Clery and Alba, growing in the field, fruit characteristics}, title = {Pomological and chemical characteristics of strawberry (Fragaria spp.) grown on site „Kobatu\v{s}a“}, keyword = {strawberry, cultivars Clery and Alba, growing in the field, fruit characteristics}, publisherplace = {Zadar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font