Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863644

Utjecaj dodatka pivskog tropa na kvalitetu kruha i čajnog peciva kao funkcionalnih proizvoda


Penava, Tihomir
Utjecaj dodatka pivskog tropa na kvalitetu kruha i čajnog peciva kao funkcionalnih proizvoda, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 863644 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka pivskog tropa na kvalitetu kruha i čajnog peciva kao funkcionalnih proizvoda
(Thesis title Influence of brewer's spent grain supplement on the quality of bread and cookies as functional products)

Autori
Penava, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
71

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Neposredni voditelj
Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
kruh ; čajno pecivo ; pivski trop , kvaliteta pekarskih i keksarskih proizvoda
(bread ; cookies ; brewery spent grain ; quality of bakery and cookie products)

Sažetak
Prehrambena industrija prilagođava se prehrambenim navikama i potrebama potrošača proizvodnjom prehrambenih proizvoda s dodanom vrijednošću, odnosno funkcionalnih proizvoda. Za potrebe ovog istraživanja kao dodatak za obogaćivanje kruha i čajnog peciva u vidu dobivanja funkcionalnog proizvoda koristio se pivski trop koji je bogat vlaknima i mineralima. Svaki zamjes razlikovao se prema dodanoj količini pivskog tropa koji se dodavao umjesto pšeničnog brašna u udjelima 5, 10 i 15 % za kruh odnosno 10, 20 i 30 % za čajna peciva. Kako bi se ispitao utjecaj pivskog tropa na kvalitetu navedenih proizvoda provedene su slijedeće analize: svojstva teksture, specifični volumen, udio i aktivitet vode i promjena boje. Iz dobivenih rezultat može se zaključiti da dodatak pivskog tropa uzrokuje povećanje udjela vode kruha i čajnog peciva. Čvrstoća i otpor prema žvakanju kruha dodatkom pivskog tropa se povećavaju, a kod čajnog peciva povećava se čvrstoća i lomljivost čajnog peciva. Dodatkom pivskog tropa došlo je do tamnjenja kruha odnosno čajnog peciva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Penava, Tihomir
Utjecaj dodatka pivskog tropa na kvalitetu kruha i čajnog peciva kao funkcionalnih proizvoda, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Penava, T. (2016) 'Utjecaj dodatka pivskog tropa na kvalitetu kruha i čajnog peciva kao funkcionalnih proizvoda', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Penava, Tihomir}, year = {2016}, pages = {71}, keywords = {kruh, \v{c}ajno pecivo, pivski trop , kvaliteta pekarskih i keksarskih proizvoda}, title = {Utjecaj dodatka pivskog tropa na kvalitetu kruha i \v{c}ajnog peciva kao funkcionalnih proizvoda}, keyword = {kruh, \v{c}ajno pecivo, pivski trop , kvaliteta pekarskih i keksarskih proizvoda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Penava, Tihomir}, year = {2016}, pages = {71}, keywords = {bread, cookies, brewery spent grain, quality of bakery and cookie products}, title = {Thesis title Influence of brewer's spent grain supplement on the quality of bread and cookies as functional products}, keyword = {bread, cookies, brewery spent grain, quality of bakery and cookie products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font