Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863630

Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa


Kolak, Paula
Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 863630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa
(Monitoring of the quality characteristics of bread by addition brewers and apple pomace)

Autori
Kolak, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina

Neposredni voditelj
Šušak, Ana

Ključne riječi
kruh ; jabučni trop ; pivski trop ; tekstura ; boja ; specifični volumen
(bread ; brewer pomace ; apple pomace ; texture ; colour ; specific volume)

Sažetak
Cilj diplomskog rada je bio praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa. Zamjesi su se razlikovali prema vrsti tropa te prema udjelu tropa koji je zamijenio pšenično brašno. Kruhovi su analizirani pomoću analizatora teksture, a boja je određena uređajem Konica Minolta Chroma Meter CR-400. Provedena su određivanja udjela i aktiviteta vode te specifičnog volumena. Rezultati su pokazali kako se dodatkom pivskog i jabučnog tropa povećava udio vode kao i aktivitet, povećava se čvrstoća i otpor žvakanju. Suprotno, povećanjem udjela tropova smanjuje se specifični volumen, kohezivnost i elastičnost kruha. Rezultati kod određivanja boje kruha prikazuju veću promjenu boje kod kruha s dodatkom jabučnog tropa tj. manju vrijednost svjetline (L*) u odnosu na kruh s dodatkom pivskog tropa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kolak, Paula
Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kolak, P. (2016) 'Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolak, Paula}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {kruh, jabu\v{c}ni trop, pivski trop, tekstura, boja, specifi\v{c}ni volumen}, title = {Pra\'{c}enje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabu\v{c}nog tropa}, keyword = {kruh, jabu\v{c}ni trop, pivski trop, tekstura, boja, specifi\v{c}ni volumen}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolak, Paula}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {bread, brewer pomace, apple pomace, texture, colour, specific volume}, title = {Monitoring of the quality characteristics of bread by addition brewers and apple pomace}, keyword = {bread, brewer pomace, apple pomace, texture, colour, specific volume}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font