Pregled bibliografske jedinice broj: 863630
Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa
Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 863630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom
pivskog i jabučnog tropa
(Monitoring of the quality characteristics of bread
by addition brewers and apple pomace)
Autori
Kolak, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina
Neposredni voditelj
Šušak, Ana
Ključne riječi
kruh ; jabučni trop ; pivski trop ; tekstura ; boja ; specifični volumen
(bread ; brewer pomace ; apple pomace ; texture ; colour ; specific volume)
Sažetak
Cilj diplomskog rada je bio praćenje kvalitativnih svojstava kruha s dodatkom pivskog i jabučnog tropa. Zamjesi su se razlikovali prema vrsti tropa te prema udjelu tropa koji je zamijenio pšenično brašno. Kruhovi su analizirani pomoću analizatora teksture, a boja je određena uređajem Konica Minolta Chroma Meter CR-400. Provedena su određivanja udjela i aktiviteta vode te specifičnog volumena. Rezultati su pokazali kako se dodatkom pivskog i jabučnog tropa povećava udio vode kao i aktivitet, povećava se čvrstoća i otpor žvakanju. Suprotno, povećanjem udjela tropova smanjuje se specifični volumen, kohezivnost i elastičnost kruha. Rezultati kod određivanja boje kruha prikazuju veću promjenu boje kod kruha s dodatkom jabučnog tropa tj. manju vrijednost svjetline (L*) u odnosu na kruh s dodatkom pivskog tropa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek