Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863600

Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata


Mađarić, Josipa
Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 863600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata
(Dietary characterstics in relation to personality traits of high-school and university students)

Autori
Mađarić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
24.02

Godina
2017

Stranica
48

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
crte ličnosti ; prehrambene i životne navike ; srednjoškolci ; studenti ; brze dijete ; stanje uhranjenosti ; slika vlastitog tijela
(personality triats ; dietary and lifestyle habits ; high-school students ; university students ; fad diets ; state of nourishment, body image perception)

Sažetak
Individualne razlike u crtama ličnosti utječu na prehrambene navike, no njihov utjecaj još nije u potpunosti razjašnjen. Cilj je bio utvrditi povezanost pet velikih dimenzija crta ličnosti (prema Kardum i sur, 2006.) s prehrambenim i životnim navikama, stanjem uhranjenosti, vlastitim stavom o uhranjenosti i prakticiranjem brzih dijeta srednjoškolaca i studenata. Provedeno je opažajno istraživanje kojim je obuhvaćeno 85 srednjoškolaca (75, 3 % djevojaka, 24, 7 % mladića, prosječne dobi 17, 2 godina) i 66 studenata (65, 2 % djevojaka, 34, 8 % mladića, prosječne dobi 23, 8 godina). Prema izračunatom indeksu tjelesne mase (BMI) 9, 4 % srednjoškolaca i 4, 5 % studenata je pothranjeno, 12, 9 % srednjoškolaca i 24, 2 % studenata povećane tjelesne mase, a 3, 5 % srednjoškolaca je pretilo. No prema osobnom stavu o uhranjenosti 24, 7 % srednjoškolaca i 25, 8 % studenata smatra kako imaju povećanu tjelesnu masu. Obje skupine pokazuju podjednake prehrambene i životne navike (promatrane kao suma bodova). Studenti postižu nešto veći rezultat na svim skalama crta ličnosti, osim za neuroticizam koji je jače izražen među srednjoškolcima, a najveća je razlika na skali ugodnosti (33, 1 ± 4, 8 studenti ; 30, 1 ± 5, 6 srednjoškolci, p<0, 001). Osim kod srednjoškolki za otvorenost (r=0, 623) nije utvrđena značajna povezanost između sume bodova i pojedinih crta ličnosti. Ipak, pojedine crte ličnosti su potvrđene kao neovisni čimbenici rizika (logističkom regresijom) za povećani BMI (neuroticizam), promijenjenu sliku o vlastitom tijelu (ugodnost i ekstraverzija) i prakticiranje brzih dijeta (ekstraverzija) kod obje skupine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mađarić, Josipa
Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mađarić, J. (2017) 'Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\djari\'{c}, Josipa}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {crte li\v{c}nosti, prehrambene i \v{z}ivotne navike, srednjo\v{s}kolci, studenti, brze dijete, stanje uhranjenosti, slika vlastitog tijela}, title = {Karakteristike prehrane u odnosu na crte li\v{c}nosti srednjo\v{s}kolaca i studenata}, keyword = {crte li\v{c}nosti, prehrambene i \v{z}ivotne navike, srednjo\v{s}kolci, studenti, brze dijete, stanje uhranjenosti, slika vlastitog tijela}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\djari\'{c}, Josipa}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {personality triats, dietary and lifestyle habits, high-school students, university students, fad diets, state of nourishment, body image perception}, title = {Dietary characterstics in relation to personality traits of high-school and university students}, keyword = {personality triats, dietary and lifestyle habits, high-school students, university students, fad diets, state of nourishment, body image perception}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font