Pregled bibliografske jedinice broj: 863600
Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata
Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti srednjoškolaca i studenata, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 863600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike prehrane u odnosu na crte ličnosti
srednjoškolaca i studenata
(Dietary characterstics in relation to personality
traits of high-school and university students)
Autori
Mađarić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.02
Godina
2017
Stranica
48
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
crte ličnosti ; prehrambene i životne navike ; srednjoškolci ; studenti ; brze dijete ; stanje uhranjenosti ; slika vlastitog tijela
(personality triats ; dietary and lifestyle habits ; high-school students ; university students ; fad diets ; state of nourishment, body image perception)
Sažetak
Individualne razlike u crtama ličnosti utječu na prehrambene navike, no njihov utjecaj još nije u potpunosti razjašnjen. Cilj je bio utvrditi povezanost pet velikih dimenzija crta ličnosti (prema Kardum i sur, 2006.) s prehrambenim i životnim navikama, stanjem uhranjenosti, vlastitim stavom o uhranjenosti i prakticiranjem brzih dijeta srednjoškolaca i studenata. Provedeno je opažajno istraživanje kojim je obuhvaćeno 85 srednjoškolaca (75, 3 % djevojaka, 24, 7 % mladića, prosječne dobi 17, 2 godina) i 66 studenata (65, 2 % djevojaka, 34, 8 % mladića, prosječne dobi 23, 8 godina). Prema izračunatom indeksu tjelesne mase (BMI) 9, 4 % srednjoškolaca i 4, 5 % studenata je pothranjeno, 12, 9 % srednjoškolaca i 24, 2 % studenata povećane tjelesne mase, a 3, 5 % srednjoškolaca je pretilo. No prema osobnom stavu o uhranjenosti 24, 7 % srednjoškolaca i 25, 8 % studenata smatra kako imaju povećanu tjelesnu masu. Obje skupine pokazuju podjednake prehrambene i životne navike (promatrane kao suma bodova). Studenti postižu nešto veći rezultat na svim skalama crta ličnosti, osim za neuroticizam koji je jače izražen među srednjoškolcima, a najveća je razlika na skali ugodnosti (33, 1 ± 4, 8 studenti ; 30, 1 ± 5, 6 srednjoškolci, p<0, 001). Osim kod srednjoškolki za otvorenost (r=0, 623) nije utvrđena značajna povezanost između sume bodova i pojedinih crta ličnosti. Ipak, pojedine crte ličnosti su potvrđene kao neovisni čimbenici rizika (logističkom regresijom) za povećani BMI (neuroticizam), promijenjenu sliku o vlastitom tijelu (ugodnost i ekstraverzija) i prakticiranje brzih dijeta (ekstraverzija) kod obje skupine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija