Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 863400

Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike


Tutić, Nikolina
Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 863400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike
(The medicinal properties and use of plant oils from selected fruit crops in the production of natural cosmetics)

Autori
Tutić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.02

Godina
2017

Stranica
43

Mentor
Grdiša, Martina

Ključne riječi
prirodna kozmetika ; biljna ulja ; voćne vrste ; esencijalne masne kiseline ; njega kože
(natural cosmetics ; plant oils ; fruit ; essential fatty acids ; skin care)

Sažetak
Čovjek sve više teži povratku prirodi u svim aspektima svoja života, pa tako i u odabiru i primjeni proizvoda za njegu kože. Iz navedenog su razloga kozmetički proizvodi bazirani na sastojcima iz prirode sve više traženi i cijenjeni na tržištu. Biljna ulja su sirovine koje se koriste pri izradi takvih proizvoda. Bogata su esencijalnim masnim kiselinama i zbog svog sastava vrlo korisna za njegu kože. Veliki broj voćnih vrsta kao što su marelica (Prunus armeniaca L.), šljiva (Prunus domestica L.), lijeska (Corylus avellana L.), malina (Rubus ideus L.), pasja ruža (Rosa canina L.), avokado (Persea americana Mill.), mango (Magnifera indica L.), marakuja (Passiflora edulis Sims.) i papaja (Carica papaya L.) u sjemenkama sadrže biljna ulja koja se koriste u izradi krema, losiona, šampona, pilinga i drugih preparata za njegu. U ovom preglednom radu detaljno su opisane navedene voćne vrste, što uključuje njihova morfološka i kemijska svojstva, tehnologiju uzgoja i prerade, ljekovita svojstva, kao i mogućnosti uporabe i dobivanje konačnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Grdiša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tutić, Nikolina
Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Tutić, N. (2017) 'Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuti\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {prirodna kozmetika, biljna ulja, vo\'{c}ne vrste, esencijalne masne kiseline, njega ko\v{z}e}, title = {Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih vo\'{c}nih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike}, keyword = {prirodna kozmetika, biljna ulja, vo\'{c}ne vrste, esencijalne masne kiseline, njega ko\v{z}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tuti\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {natural cosmetics, plant oils, fruit, essential fatty acids, skin care}, title = {The medicinal properties and use of plant oils from selected fruit crops in the production of natural cosmetics}, keyword = {natural cosmetics, plant oils, fruit, essential fatty acids, skin care}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font