Pregled bibliografske jedinice broj: 863400
Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike
Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 863400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike
(The medicinal properties and use of plant oils from selected fruit crops in the production of natural cosmetics)
Autori
Tutić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.02
Godina
2017
Stranica
43
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
prirodna kozmetika ; biljna ulja ; voćne vrste ; esencijalne masne kiseline ; njega kože
(natural cosmetics ; plant oils ; fruit ; essential fatty acids ; skin care)
Sažetak
Čovjek sve više teži povratku prirodi u svim aspektima svoja života, pa tako i u odabiru i primjeni proizvoda za njegu kože. Iz navedenog su razloga kozmetički proizvodi bazirani na sastojcima iz prirode sve više traženi i cijenjeni na tržištu. Biljna ulja su sirovine koje se koriste pri izradi takvih proizvoda. Bogata su esencijalnim masnim kiselinama i zbog svog sastava vrlo korisna za njegu kože. Veliki broj voćnih vrsta kao što su marelica (Prunus armeniaca L.), šljiva (Prunus domestica L.), lijeska (Corylus avellana L.), malina (Rubus ideus L.), pasja ruža (Rosa canina L.), avokado (Persea americana Mill.), mango (Magnifera indica L.), marakuja (Passiflora edulis Sims.) i papaja (Carica papaya L.) u sjemenkama sadrže biljna ulja koja se koriste u izradi krema, losiona, šampona, pilinga i drugih preparata za njegu. U ovom preglednom radu detaljno su opisane navedene voćne vrste, što uključuje njihova morfološka i kemijska svojstva, tehnologiju uzgoja i prerade, ljekovita svojstva, kao i mogućnosti uporabe i dobivanje konačnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)