Pregled bibliografske jedinice broj: 863199
Kvaliteta jaja različitih vrsta peradi
Kvaliteta jaja različitih vrsta peradi // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 534-538 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 863199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta jaja različitih vrsta peradi
(Quality of eggs of different poultry species)
Autori
Kralik, Zlata ; Ljuboja, Bojana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 534-538
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvaliteta jaja ; kokoši ; pure ; patke ; guske
(egg quality ; hen ; turkey ; duck ; goose)
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati pokazatelje kvalitete jaja različitih vrsta domaće peradi (kokoši, pure, patke i guske). Masa jaja statistički se značajno razlikovala u ovisnosti o vrsti peradi (P<0, 001). Najveću masu jaja imale su guske (135, 84 g), zatim pure (83, 28 g), patke (77, 81 g) a najmanju kokoši (55, 78 g). Statistički značajna razlika utvrđena je i kod vrijednosti čvrstoće i debljine ljuske jaja (P<0, 001). Čvrstoća i debljina ljuske bila je najmanja kod kokošjih jaja (3, 02 kg/cm2 i 0, 401 mm) a najveća kod jaja gusaka (5, 58 kg/cm2 i 0, 558 mm). Boje žumanjka statistički se značajno razlikovala između jaja različitih vrsta peradi (kokoši=11, 95> pure=10, 55>guske=9, 50>patke=8, 95 ; P<0, 001). Visina bjelanjka bila je najveća kod guščjih (7, 05 mm) a najmanja kod kokošjih jaja (5, 43 mm), dok su HJ bile najveće kod jaja pura=74, 77, a najmanja kod jaja gusaka=61, 99 (P<0, 001). Vrijednosti pH bjelanjaka kretale su se od pH 8, 87 kod pura do pH 9, 10 kod pataka, dok su se pH vrijednosti žumanjaka kretale od pH 6, 39 (kokoši) do pH 6, 12 (patke) a razlike su bile statistički značajne (P<0, 001). Iz prikaza vrijednosti pokazatelja kvalitete jaja može se zaključiti da postoje varijacije s obzirom na vrstu peradi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija