Pregled bibliografske jedinice broj: 863075
Metode utvrđivanja androstenona i skatola u masnom tkivu svinja
Metode utvrđivanja androstenona i skatola u masnom tkivu svinja // Proceeding of the 52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture ; 12th- 17th February, Dubrovnik, Croatia. / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 539-543 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 863075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode utvrđivanja androstenona i skatola u masnom tkivu svinja
(METHODS FOR THE DETECTION OF ANDROSTENONE AND SKATOLE FROM ADIPOSE TISSUE)
Autori
Lukić, Boris ; Raguž, Nikola ; Đurkin Kušec, Ivona ; Kušec Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceeding of the 52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture ; 12th- 17th February, Dubrovnik, Croatia.
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 539-543
Skup
52nd Croatian and 12th International Symposium on Agriculture ; 12th-17th February, Dubrovnik, Croatia.
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
androstenon ; kastracija ; nerastovsko svojstvo ; senzorske analize ; skatol
(androstenone ; boar taint ; castration ; sensory analysis ; skatole)
Sažetak
Nerastovsko svojstvo je neugodan miris mesa nekastriranih muških svinja koji se oslobađa tijekom kuhanja ili pečenja mesa. S obzirom da je Europska komisija odlučila prestati primjenjivati kastraciju kao preventivnu mjeru protiv nerastovskog svojstva, neophodno je pronaći alternativna rješenja u cilju sprječavanja i detekcije ovog svojstva. Jedno od mogućih rješenja je rana detekcija polovica karakterističnog mirisa u klaonici i njihovo korištenje u proizvodima gdje specifičan neugodan miris neće doći do izražaja. Duže vrijeme u znanstvenoj i stručnoj literaturi, metode utvrđivanja nerastovskog svojstva i odgovornih komponenti, kako laboratorijske, tako i brze komercijalne, nisu bile usklađene, što često rezultira otežanom interpretacijom i uspoređivanjem dobivenih rezultata s rezultatima drugih istraživanja. Cilj ovog preglednog rada je dati opis metoda za utvrđivanje nerastovskog svojstva senzornim evaluacijama i utvrđivanje odgovornih kemijskih komponenti, androstenona i skatola, laboratorijskim metodama ili brzim detekcijama koje se mogu primjenjivati u industrijskim uvjetima te na taj način olakšati njihovu komercijalnu primjenu u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek