Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86304

Istraživanje mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla


Jukić, Marija; Gregurek, Ljerka; Tratnik, Ljubica
Istraživanje mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla // Mljekarstvo, 51 (2001), 2; 135-149 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 86304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla
(Investigation of the kefir culture microflora produced from different kefir grains)

Autori
Jukić, Marija ; Gregurek, Ljerka ; Tratnik, Ljubica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51 (2001), 2; 135-149

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kefir; kefirna zrnca; petrifilm; mikroflora
(kefir; kefir grains; petrifilm; microflora)

Sažetak
Fermentirani mliječni napici u koje se ubraja i kefir, namirnice su visoke prehrambene i biološke vrijednosti. Kulture za proizvodnju kefira dobivaju se fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca. Mikroflora kefirnih zrnaca je vrlo složena i promjenjivog sastava, a sadržava više vrsta bakterija i kvasaca. Cilj ovog rada bio je odrediti broj živih stanica laktokoka, laktobacila i kvasaca u kefirnoj kulturi, o čemu ovisi kvaliteta proizvoda - kefira. Mikrobiološki sastav određen je u kefirnoj kulturi pripremljenoj od dvije vrste kefirnih zrnaca (K i N) fermentacijom na dvije temperature (20 i 22 C). Ispitana je i hig~jenska ispravnost kefirne kulture (prisutnost bakterije Escherichia coli i različitih vrsta plijesni). Za određivanje broja živih stanica laktobacila upotrijebljen je MRS-agar, a za određivanje broja živih stanica laktokoka upotrijebljen je M 17-agar. Broj živih stanica kvasaca i plijesni određen je pomoću podloge "YM Petrifilm ", a moguća prisutnost živih stanica Escherichia coli i drugih koliformnih bakterija ispitana je pomoću podloge "EC Petrifilm ". Za pripremu kefirne kulture korišteno je obrano mlijeko (1, 0 % mliječne masti) pasterizirano na 90 C/15 minuta u koje su paralelno nacijepljena kefirna zrnca oznake K i N. Po završenoj fermentaciji (18 sati) i nakon hlađenja, kefirna su zrnca odvojena filtracijom, a ispitana je kiselost i mikroflora filtrata - kefirne kulture korištene za proizvodnju k, efira (na 20 C) od pasteriziranog mlijeka s 3, 2% mliječne masti. Broj živih stanica laktobacila u kefirnoj kulturi N inkubiranoj na 20 C bio , je 3, 3 x 10 7 cfu mL-1, a na 22 C 9, 0 x 10 7 cfu mL-1, dok je u kulturi K, inkubiranoj na 20 C bio 2, 7 x 10 6 cfu mL-1 a na 22 C 6, 9 x 10 7 cfu mL-1. Broj živih stanica laktokoka u kefirnoj kulturi N, inkubiranoj pri 20 C bio je 6, 2 x 10 8 cfu mL-1 a pri 22 C 9, 7 x 10 8cfu mL-1, dok je u kulturi K inkubiranoj na 20 C bio 8, 3 x 10 7 cfu mL-1 , a na 22 C 8, 0 x 10 7 cfu mL-1. Rezultati ispitivanja broja kvasaca pokazala su da kultura K sadržava manji broj kvasaca na obje odabrane temperature fermentacije (K20 je 7, 1 x 10 4 cfu mL-1 i K22 je 6, 9 x 10 4 cfu mL-1) od kulture N (N20 je 1, 2 x 10 5 cfu mL-1 i N22 je 1, 6 x 10 5 cf umL-1). Kefirna kultura proizvedena pomoću kefirnih zrnaca oznake K22 utjecala je na bolje senzorske osobine kefira tijekom ukupnog perioda čuvanja (9 dana) u hladnjaku ( 6-8 °C ).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Marija; Gregurek, Ljerka; Tratnik, Ljubica
Istraživanje mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla // Mljekarstvo, 51 (2001), 2; 135-149 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Jukić, M., Gregurek, L. & Tratnik, L. (2001) Istraživanje mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla. Mljekarstvo, 51 (2), 135-149.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Marija and Gregurek, Ljerka and Tratnik, Ljubica}, year = {2001}, pages = {135-149}, keywords = {kefir, kefirna zrnca, petrifilm, mikroflora}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Istra\v{z}ivanje mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca razli\v{c}itog podrijetla}, keyword = {kefir, kefirna zrnca, petrifilm, mikroflora} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Marija and Gregurek, Ljerka and Tratnik, Ljubica}, year = {2001}, pages = {135-149}, keywords = {kefir, kefir grains, petrifilm, microflora}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Investigation of the kefir culture microflora produced from different kefir grains}, keyword = {kefir, kefir grains, petrifilm, microflora} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font