Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862840

Prehrana i Alzheimerova bolest


Sudar, Valentina
Prehrana i Alzheimerova bolest, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 862840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana i Alzheimerova bolest
(Nutrition and Alzheimer’s disease)

Autori
Sudar, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
21.02

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
Alzheimerova bolest ; oksidativni stres ; omega-3 masne kiseline ; mediteranska prehrana ; opadanje kognitivnih sposobnosti
(Alzheimer’s disease ; oxidative stress ; Omega-3 fatty acids ; Mediterranean diet ; cognitive impairment)

Sažetak
Alzheimerova bolest je kronična neurodegenerativna bolest koja svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, promjena ponašanja i osobnosti, poremećaja govornih i motoričkih vještina. Progresijom bolesti dolazi do odumiranja neurona na području hipokampusa, entorinalnog i temporalnog korteksa. Bolest se postupno razvija i u prosjeku prođe oko deset godina od dijagnoze do smrti. Postoji mnoštvo čimbenika koji mogu utjecati na razvoj AD (Alzheimerova bolest) a najvažniji su dob i spol. Obično se javlja u dobi preko 65 godina i dvostruko je češća u žena. Mogućnost oboljevanja značajno se povećava sa starošću jer sa starenjem dolazi do izlaganja neurona povećanom oksidativnom stresu. Stil života također igra ulogu u razvoju bolesti, osobe sa višim stupnjem obrazovanja, fizički aktivne osobe, osobe koje se vole socijalizirati imaju manji rizik od oboljenja i pojave bolesti u ranijoj dobi. Rana dijagnoza nije moguća, pacijenti se liječe prekasno tretmanima koji značajno ne doprinose usporavanju bolesti. Postoji sve više studija koje ukazuju na pozitivan utjecaj određenih komponenti hrane poput omega-3 masnih kiselina, mineralnih tvari poput željeza i selenija, određenih vitamina koji bi mogli utjecati na prevenciju opadanja kognitivnih sposobnosti. Nadalje, mediteranski tip prehrane dokazano smanjuje rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Cilj ovoga rada je prikazati utjecaj pojedinih komponenata hrane kao potencijalne prevencije razvoja Alzheimerove bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Valentina
Prehrana i Alzheimerova bolest, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Sudar, V. (2017) 'Prehrana i Alzheimerova bolest', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Valentina}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {Alzheimerova bolest, oksidativni stres, omega-3 masne kiseline, mediteranska prehrana, opadanje kognitivnih sposobnosti}, title = {Prehrana i Alzheimerova bolest}, keyword = {Alzheimerova bolest, oksidativni stres, omega-3 masne kiseline, mediteranska prehrana, opadanje kognitivnih sposobnosti}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Valentina}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {Alzheimer’s disease, oxidative stress, Omega-3 fatty acids, Mediterranean diet, cognitive impairment}, title = {Nutrition and Alzheimer’s disease}, keyword = {Alzheimer’s disease, oxidative stress, Omega-3 fatty acids, Mediterranean diet, cognitive impairment}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font