Pregled bibliografske jedinice broj: 862840
Prehrana i Alzheimerova bolest
Prehrana i Alzheimerova bolest, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 862840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i Alzheimerova bolest
(Nutrition and Alzheimer’s disease)
Autori
Sudar, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
21.02
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
Alzheimerova bolest ; oksidativni stres ; omega-3 masne kiseline ; mediteranska prehrana ; opadanje kognitivnih sposobnosti
(Alzheimer’s disease ; oxidative stress ; Omega-3 fatty acids ; Mediterranean diet ; cognitive impairment)
Sažetak
Alzheimerova bolest je kronična neurodegenerativna bolest koja svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, promjena ponašanja i osobnosti, poremećaja govornih i motoričkih vještina. Progresijom bolesti dolazi do odumiranja neurona na području hipokampusa, entorinalnog i temporalnog korteksa. Bolest se postupno razvija i u prosjeku prođe oko deset godina od dijagnoze do smrti. Postoji mnoštvo čimbenika koji mogu utjecati na razvoj AD (Alzheimerova bolest) a najvažniji su dob i spol. Obično se javlja u dobi preko 65 godina i dvostruko je češća u žena. Mogućnost oboljevanja značajno se povećava sa starošću jer sa starenjem dolazi do izlaganja neurona povećanom oksidativnom stresu. Stil života također igra ulogu u razvoju bolesti, osobe sa višim stupnjem obrazovanja, fizički aktivne osobe, osobe koje se vole socijalizirati imaju manji rizik od oboljenja i pojave bolesti u ranijoj dobi. Rana dijagnoza nije moguća, pacijenti se liječe prekasno tretmanima koji značajno ne doprinose usporavanju bolesti. Postoji sve više studija koje ukazuju na pozitivan utjecaj određenih komponenti hrane poput omega-3 masnih kiselina, mineralnih tvari poput željeza i selenija, određenih vitamina koji bi mogli utjecati na prevenciju opadanja kognitivnih sposobnosti. Nadalje, mediteranski tip prehrane dokazano smanjuje rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Cilj ovoga rada je prikazati utjecaj pojedinih komponenata hrane kao potencijalne prevencije razvoja Alzheimerove bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)