Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 862693

Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda


Gvozdanović, Kristina; Margeta, Polona; Djurkin Kušec, Ivona; Kušec, Goran; Margeta, Vladimir
Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma / prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2017. str. 205-206 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 862693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda
(Application of molecular genetic methods for food authentification)

Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polona ; Djurkin Kušec, Ivona ; Kušec, Goran ; Margeta, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma / Prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović - Osijek : Grafika Osijek, 2017, 205-206

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
autentifikacija ; molekularano genetske metode ; tradicionalni proizvodi ; DNK

Sažetak
Postupak autentifi kacije proizvoda ima višestruko značenje za proizvođače te za krajnje potrošače. Upravo je postupak autentifi kacije ključni čimbenik zaštite i razdvajanja tradicionalnih proizvoda od onih patvorenih. Razvoj novih metoda koje se temelje na anlizi DNK otvaraju mogućnost za bržim dobivanjem točnijih podataka. Konvencionalni sustavi autentifi kacije i sljedivosti prate određeni proizvod od farme do krajnjeg potrošača, a obzirom na veliki broj koraka postoji mogućnost i pogreške. Prednost korištenja DNK u postupcima analize se ogledaju u potrebi za malom količinom uzorka za analizu, relativno jednostavnoj izolaciji DNK iz tkiva te činjenici da se DNK nalazi u svim stanicama. Molekularni markeri koji se koriste pri autentifi kaciji proizvoda su mitohondrijska DNK (mtDNK), mikrosatelitski markeri, polimorfi zam jednog nukleotida (SNP) i polimorfi zam dužine jednog fragmenta (RFLP). Osnovne metode analize DNK koje se primjenjuju u postupcima autentifi kacije proizvoda temelje se na uporabi lančane reakcije polimerzom (PCR) koju zatim slijede gel elektroforeza i hibridizacija sa specifi čnim sondama. Nadalje, provjera PCR produkata izvodi se uz primjenu različitih metoda kao što su sekvenciranje PCR produkata, simultano umnažanje više fragmenata s različitim probama (združeni PCR), analiza polimorfi zma dužine restrikcijskog fragmenta (PCR-RFLP), DNK čipovima vrstu i analiza slučajno umnoženog polimorfnog fragmenta (PCR- RAPD).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Gvozdanović, Kristina; Margeta, Polona; Djurkin Kušec, Ivona; Kušec, Goran; Margeta, Vladimir
Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma / prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2017. str. 205-206 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Gvozdanović, K., Margeta, P., Djurkin Kušec, I., Kušec, G. & Margeta, V. (2017) Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda. U: prof. dr. sc. Sonja Vila & prof. dr. sc. Zvonko Antunović (ur.)Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma.
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Margeta, Polona and Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Ku\v{s}ec, Goran and Margeta, Vladimir}, year = {2017}, pages = {205-206}, keywords = {autentifikacija, molekularano genetske metode, tradicionalni proizvodi, DNK}, title = {Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda}, keyword = {autentifikacija, molekularano genetske metode, tradicionalni proizvodi, DNK}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Margeta, Polona and Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Ku\v{s}ec, Goran and Margeta, Vladimir}, year = {2017}, pages = {205-206}, keywords = {autentifikacija, molekularano genetske metode, tradicionalni proizvodi, DNK}, title = {Application of molecular genetic methods for food authentification}, keyword = {autentifikacija, molekularano genetske metode, tradicionalni proizvodi, DNK}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font