Pregled bibliografske jedinice broj: 862693
Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda
Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma / prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2017. str. 205-206 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 862693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autentifikacija proizvoda primjenom molekularno- genetskih metoda
(Application of molecular genetic methods for food authentification)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polona ; Djurkin Kušec, Ivona ; Kušec, Goran ; Margeta, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma
/ Prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović - Osijek : Grafika Osijek, 2017, 205-206
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
autentifikacija ; molekularano genetske metode ; tradicionalni proizvodi ; DNK
Sažetak
Postupak autentifi kacije proizvoda ima višestruko značenje za proizvođače te za krajnje potrošače. Upravo je postupak autentifi kacije ključni čimbenik zaštite i razdvajanja tradicionalnih proizvoda od onih patvorenih. Razvoj novih metoda koje se temelje na anlizi DNK otvaraju mogućnost za bržim dobivanjem točnijih podataka. Konvencionalni sustavi autentifi kacije i sljedivosti prate određeni proizvod od farme do krajnjeg potrošača, a obzirom na veliki broj koraka postoji mogućnost i pogreške. Prednost korištenja DNK u postupcima analize se ogledaju u potrebi za malom količinom uzorka za analizu, relativno jednostavnoj izolaciji DNK iz tkiva te činjenici da se DNK nalazi u svim stanicama. Molekularni markeri koji se koriste pri autentifi kaciji proizvoda su mitohondrijska DNK (mtDNK), mikrosatelitski markeri, polimorfi zam jednog nukleotida (SNP) i polimorfi zam dužine jednog fragmenta (RFLP). Osnovne metode analize DNK koje se primjenjuju u postupcima autentifi kacije proizvoda temelje se na uporabi lančane reakcije polimerzom (PCR) koju zatim slijede gel elektroforeza i hibridizacija sa specifi čnim sondama. Nadalje, provjera PCR produkata izvodi se uz primjenu različitih metoda kao što su sekvenciranje PCR produkata, simultano umnažanje više fragmenata s različitim probama (združeni PCR), analiza polimorfi zma dužine restrikcijskog fragmenta (PCR-RFLP), DNK čipovima vrstu i analiza slučajno umnoženog polimorfnog fragmenta (PCR- RAPD).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)