Pregled bibliografske jedinice broj: 862691
Lucerna kao bjelančevinasti dodatak u hranidbi crne slavonske svinje-fajferice
Lucerna kao bjelančevinasti dodatak u hranidbi crne slavonske svinje-fajferice // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma / prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2017. str. 589-593 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 862691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Lucerna kao bjelančevinasti dodatak u hranidbi
crne slavonske svinje-fajferice
(Alfalfa as a protein supplement in feeding of
Black slavonian pig-fajferica)
Autori
Živković, Ivan ; Gvozdanović, Kristina ; Galović, Dalida ; Steiner, Zvonimir ; Margeta, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma
/ Prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović - Osijek : Grafika Osijek, 2017, 589-593
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; lucerna ; proizvodna svojstva ; klaonička svojstva
(Black Slavonian pig ; alfalfa ; production traits ; carcass traits)
Sažetak
Prvi dio istraživana proveden je na 20 krmača koje su podjeljenje u dvije skupine od po 10 životinja u svakoj (n=20). Krmače pokusne skupine dobivale su uz standardni obrok i dodatni obrok zelene lucerne u količini od 5 kg dnevno tijekom razdoblja istraživanja. Drugi dio istraživanja proveden je na dvije skupine tovljenika koji su bili podijeljeni u dvije skupine po 20 komada (n=40). Pokusna skupina dobivala je tijekom zadnjih 6 mjeseci tova, uz standardni obrok, još i zelenu lucernu ad libitum. Rezultati istraživanja su pokazali pozitivan utjecaj zelene lucerna u na reproduktivna svojstva krmača te na klaonička svojstva zaklanih trupova i tehnološka svojstva mišićnog tkiva crne slavonske svinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Dalida Galović
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)