Pregled bibliografske jedinice broj: 862689
Zaštita autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od svinjskog mesa
Zaštita autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od svinjskog mesa // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma / prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2017. str. 499-503 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 862689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od svinjskog mesa
(Protection of autohtonous pork agricultural and food products)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polona ; Djurkin Kušec, Ivona ; Komlenić, Miodrag ; Kušec, Goran ; Margeta, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozij agronoma
/ Prof. dr. sc. Sonja Vila ; prof. dr. sc. Zvonko Antunović - Osijek : Grafika Osijek, 2017, 499-503
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zaštita proizvoda ; zemljopisno podrijetlo ; svinjsko meso ; kulen ; pršut
(product protection ; geographical origin ; kulen ; ham)
Sažetak
Obzirom na specifičnst geografskog položaja i klimatskih prilika te dugogodišnje tradicije, Republika Hrvatska posjeduje veliki broj autohtonih prehrambenih proizvoda prepoznatljivih na hrvatskom i međunarodnom tržištu. Glavni razlozi zbog kojih se proizvodi štite su stvaranje identiteta i prepoznatljivosti, postizanje više cijene proizvoda, razvoj zemljopisne regije iz koje potječe određeni proizvod te osnivanje udruženja proizvođača što može rezultirati povećanjem konkurentnosti na tržištu. Oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićeni su sljedeći proizvodi od svinjskog mesa: slavonski kulen/slavonski kulin, baranjski kulen, dalmatinski pršut, drniški pršut i krčki pršut.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-3396 - Znanstveno brendiranje svinjskog mesa (SciBra Pork) (Kušec, Goran, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)