Pregled bibliografske jedinice broj: 862138
Utjecaj različitih termina defolijacije na neke kvantitativne parametre kultivara Syrah na području Baštice
Utjecaj različitih termina defolijacije na neke kvantitativne parametre kultivara Syrah na području Baštice, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Zadar
CROSBI ID: 862138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih termina defolijacije na neke kvantitativne parametre kultivara Syrah na području Baštice
(The impact of the various terms of defoliation on some quantitative parameters on the cultivar Syrah (Vitis vinifera L.) in Baštica)
Autori
Dražić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Mjesto
Zadar
Datum
17.02
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Kos, Tomislav
Neposredni voditelj
Pavlović, Marina
Ključne riječi
defolijacija, mehanički sastav grozda, prirod po trsu, sadržaj šećera u grozdu, Syrah, ukupna kiselost mošta, vinova loza
(defoliation, mechanical composition of the cluster, yield per plant, sugar content, Syrah, total acidity of must, the grapevine)
Sažetak
Vinova loza gospodarski je značajna kultura za područje Zadarske županije. Radi postizanja dobrih proizvodnih rezultata važno je provoditi agrotehničke zahvate njege nasada. Jedan od takvih zahvata je i defolijacija. Defolijacija je zahvat zelenog reza kojim se uklanjaju 3 do 4 donja lista na trsu. Mjera defolijacije primjenjuje se radi postizanja prozračnosti i osvijetljenosti unutar trsa, za dobivanje tvrđih bobica, mogućnosti nakupljanja većeg sadržaja šećera u grožđu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utječu li različiti termini ručne defolijacije utječu na mehanički sastav grozda i bobica, prirod po trsu, količinu šećera u moštu i ukupnu kiselost mošta kultivara Syrah (Vitis vinifera L.). Istraživanje je provedeno u Sveučilišnom vinogradu Baštica 2016. godine, koji se nalazi u vinogradarskoj regiji Primorska Hrvatska, podregiji Dalmatinska Zagora, vinogorje Benkovac-Stankovci. Pokus je postavljen u tri varijante, odnosno u tri slučajno odabrana reda, u svakom redu na deset trsova. Varijante pokusa bilo je različito razdoblje defolijacije. Defolijacija je obavljena do visine na kojoj su prisutni grozdovi (skinuta 3 do 4 donja lista), u prvoj varijanti u vrijeme cvatnje u jednom redu, u drugoj varijanti u vrijeme šare u drugom redu i treća varijanta bila je kontrola, odnosno varijanta na kojoj nije obavljena defolijacija. U vrijeme berbe ubrano je po deset grozdova s odabranih deset trsova unutar svakog reda. Prilikom mjerenja mehaničkog sastava grozda i bobica odvajao se svaki pojedini dio i vagao. Brojanjem i računskim putem izračunati su elementi rodnosti na osnovi opterećenja trsa i broja razvijenih grozdova. Sadržaj šećera u moštu izmjeren je refraktometrom, a ukupne kiseline titracijski pomoću NaOH. Na osnovi jednogodišnjeg istraživanja i dobivenih rezultata, defolijacija nije imala utjecaj na mehanički sastav grozda i bobice, kao ni na prinos po biljci. Suprotno tome, primjena defolijacije u fazi cvatnje i šare rezultirala je većim sadržajem šećera u odnosu na kontrolu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)