Pregled bibliografske jedinice broj: 86211
Utjecaj protektora na preživljavanje potencijalnih probiotičkih sojeva u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
Utjecaj protektora na preživljavanje potencijalnih probiotičkih sojeva u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 86211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj protektora na preživljavanje potencijalnih probiotičkih sojeva u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
(Effect of protectors on the viability of potential probiotic strains in simulated gastrointestinal conditions)
Autori
Prah, Iva Ozana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.02
Godina
2001
Stranica
65
Mentor
Šušković, Jagoda
Neposredni voditelj
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
probiotička svojstva; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; Enterococcus faecium; simulirani uvjeti gastrointestinalnog sustava
(probiotic properties; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; Enterococcus faecium; simulated gastrointestinal conditions)
Sažetak
If probiotic bacteria have to survive and be active in the digestive tract, they should be resistant to the defence mechanisms of the host. The gastrointestinal tract includes the dynamic physiological and physicochemical processes of the stomach and small and large intestinal enzymes, concentrations of bile salts, and the kinetics of chime passage through the stomach and intestine. The potential probiotic strains L. acidophilus M92, L. plantarum L4 and E. faecium L3 have shown a high degree of survival under gastrointestinal conditions in in vitro experiments. The protective influence of mucin and dietary constituents, such as casein, whey proteins concentrate and skim milk, on survival of L. acidophilus M92, L. plantarum L4 and E. faecium L3 in the simulated gastrointestinal conditions, was determined.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058403
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)