Pregled bibliografske jedinice broj: 862079
Proizvodna svojstva Jersey goveda na području Istočne Hrvatske
Proizvodna svojstva Jersey goveda na području Istočne Hrvatske // 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Dubrovnik, 2017. str. 469-473 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 862079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodna svojstva Jersey goveda na području Istočne Hrvatske
(Production traits of Jersey cattle in region of the eastern croatia)
Autori
Novak, Tomislav ; Bobić, Tina ; Mijić, Pero ; Gantner, Vesna ; Gregić, Maja ; Baban, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Dubrovnik, 2017, 469-473
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Jersey ; farma muznih krava ; proizvodnja mlijeka ; mliječna mast ; bjelančevine
(Jersey ; dairy farm ; milk production ; milk fat ; protein)
Sažetak
Cilj rada bio je prikazati proizvodne odlike Jersey pasmine goveda, koja je među novijim pasminama goveda u Republici Hrvatskoj (RH). Istraživanje je rađeno na farmi muznih krava s područja istočne Hrvatske. Obuhvaćeno je 37 krava od prve do treće laktacije. Utvrđena je prosječna dnevna proizvodnja od 16, 9 kg, s mliječnom masti (MM) od 4, 9%, te bjelančevinama (BJ) od 4, 1%. Uspoređujući prosječne vrijednosti ove pasmine s pasminama za proizvodnju mlijeka u RH, imala je približno istu proizvodnju mlijeka kao simentalska i križanci, ali s većim vrijednostima MM i BJ. Prema svojim proizvodnim svojstvima Jersey pasmina goveda se nameće kao dobar izbor u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda (sireva, vrhnja, jogurta i sl.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vesna Gantner
(autor)
Maja Gregić
(autor)
Tina Bobić
(autor)
Pero Mijić
(autor)
Mirjana Baban
(autor)