Pregled bibliografske jedinice broj: 86189
Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 51 (2001), 4; 317-326 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 86189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
(Acceptability of yoghurt and probiotic yoghurt from goat?s milk)
Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Parat, Marijana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51
(2001), 4;
317-326
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost
(goat?s milk; yoghurt; probiotic yoghurt; acceptability)
Sažetak
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture YC-180 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke odnosno mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, osobito konzistenciju i okus proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodacima značajno različiti od ostalih tj. bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstracts