Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86189

Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka


Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Parat, Marijana
Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 51 (2001), 4; 317-326 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 86189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
(Acceptability of yoghurt and probiotic yoghurt from goat?s milk)

Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Parat, Marijana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51 (2001), 4; 317-326

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost
(goat?s milk; yoghurt; probiotic yoghurt; acceptability)

Sažetak
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture YC-180 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke odnosno mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, osobito konzistenciju i okus proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodacima značajno različiti od ostalih tj. bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Parat, Marijana
Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 51 (2001), 4; 317-326 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Božanić, R., Tratnik, L. & Parat, M. (2001) Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka. Mljekarstvo, 51 (4), 317-326.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Parat, Marijana}, year = {2001}, pages = {317-326}, keywords = {kozje mlijeko, jogurt, probioti\v{c}ki jogurt, prihvatljivost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Prihvatljivost jogurta i probioti\v{c}kog jogurta od kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, jogurt, probioti\v{c}ki jogurt, prihvatljivost} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Parat, Marijana}, year = {2001}, pages = {317-326}, keywords = {goat?s milk, yoghurt, probiotic yoghurt, acceptability}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Acceptability of yoghurt and probiotic yoghurt from goat?s milk}, keyword = {goat?s milk, yoghurt, probiotic yoghurt, acceptability} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font