Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86132

Utjecaj ultrafiltracije punomasnog i djelomično obranog mlijeka na sastav i svojstva sira tipa Feta


Harjač, Andrea; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Kozlek, Damir
Utjecaj ultrafiltracije punomasnog i djelomično obranog mlijeka na sastav i svojstva sira tipa Feta // Mljekarstvo, 51 (2001), 3; 215-236 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 86132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrafiltracije punomasnog i djelomično obranog mlijeka na sastav i svojstva sira tipa Feta
(The influence of ultrafiltration of whole or partially skimmed milk on Feta type cheeses composition and properties)

Autori
Harjač, Andrea ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51 (2001), 3; 215-236

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sirevi tipa Feta; ultrafiltracija; proizvodnja; sastav; prinos; senzorska svojstva
(Feta type cheeses; ultrafiltration; production; composition; yield; sensory properties)

Sažetak
Primjena procesa ultrafiltracije u proizvodnji sireva, posebice sira tipa Feta, omogućava maksimalno iskorištenje svih sastojaka mlijeka, daje povećani prinos te ekonomičniju proizvodnju sira. Cilj ovoga rada je istraživanje utjecaja ultrafiltracijom različito ugušćenih mlijeka (punomasnog mlijeka, ugušćenog 3x i 5x ili djelomično obranog mlijeka s 1,8% mliječne masti, ugušćenog 2x i 3x) na parametre proizvodnie, kemijski sastav i senzorska svojstva sireva tipa Feta tiiekom 28 dana zrenja u salamuri na 12 °C. Istovremeno su proizvedeni i kontrolni sirevi od neugušćenog mlijeka. Oni su senzorski bolje ocijenjeni tijekom ukupnog trajanja zrenja. Najveće su promjene u kemijskom sastavu zabilježene u eksperimentalnim sirevima od ultrlafiltriranog punomasnog mlijeka u kojima se suha tvar povećala za oko 24% nakon 14 dana zrenja u salamuri, dok se u sirevima od ultrafiltriranog djelomično obranog mlijeka povećala za oko 10%. Eksperimentalni sirevi od ultrafiltriranog djelomično obranog mlijeka, ugušćenog 2x, bili su sličnog sastava i senzorskih svojstava kao i kontrolni sirevi od neugušćenog djelomično obranog mlijeka. Međutim, imali su najveći udiel proteina u suhoj tvari (oko 50%) i najmanji udjel masti u suhoj tvari (oko 36%), a najbolii okus i nakon 28 dana zrenia u salamuri. Za zrenie eksperimentalnih sireva od ultrafiltriranog punomasnog mlijeka bila je potrebna 20%- tna salamura, a za ostale uzorke proizvedenih sireva tipa Feta 10%-tna salamura. Na:jveći prinos ostvaren je u sirevima proizvedenim od ultraflltriranog punomasnog mlijeka, ugušćenog 5x (59%).

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Harjač, Andrea; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Kozlek, Damir
Utjecaj ultrafiltracije punomasnog i djelomično obranog mlijeka na sastav i svojstva sira tipa Feta // Mljekarstvo, 51 (2001), 3; 215-236 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Harjač, A., Tratnik, L., Božanić, R. & Kozlek, D. (2001) Utjecaj ultrafiltracije punomasnog i djelomično obranog mlijeka na sastav i svojstva sira tipa Feta. Mljekarstvo, 51 (3), 215-236.
@article{article, author = {Harja\v{c}, Andrea and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kozlek, Damir}, year = {2001}, pages = {215-236}, keywords = {sirevi tipa Feta, ultrafiltracija, proizvodnja, sastav, prinos, senzorska svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj ultrafiltracije punomasnog i djelomi\v{c}no obranog mlijeka na sastav i svojstva sira tipa Feta}, keyword = {sirevi tipa Feta, ultrafiltracija, proizvodnja, sastav, prinos, senzorska svojstva} }
@article{article, author = {Harja\v{c}, Andrea and Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kozlek, Damir}, year = {2001}, pages = {215-236}, keywords = {Feta type cheeses, ultrafiltration, production, composition, yield, sensory properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {The influence of ultrafiltration of whole or partially skimmed milk on Feta type cheeses composition and properties}, keyword = {Feta type cheeses, ultrafiltration, production, composition, yield, sensory properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstract





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font