Pregled bibliografske jedinice broj: 861050
Fitokemijska karakterizacija i biološki učinci odabranih vrsta roda Thymus L.
Fitokemijska karakterizacija i biološki učinci odabranih vrsta roda Thymus L., 2016., doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 861050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fitokemijska karakterizacija i biološki učinci odabranih vrsta roda Thymus L.
(Phytochemical characterization and biological effects of selected Thymus species)
Autori
Kindl, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.04
Godina
2016
Stranica
164
Mentor
Vladimir-Knežević, Sanda
Ključne riječi
Thymus spp. ; eterično ulje ; ružmarinska kiselina ; flavonoidi ; antibakterijski učinak ; antioksidacijski učinak ; Src tirozin kinaza ; interleukin-6
(Thymus spp. ; essential oil ; rosmarinic acid ; flavonoids ; antibacterial effect ; antioxidant effect ; Src tyrosine kinase ; interleukin-6)
Sažetak
U okviru ovog doktorskog rada po prvi put je provedeno opsežno usporedno istraživanje fitokemijskog sastava i bioloških učinaka odabranih vrsta roda Thymus hrvatske flore (T. longicaulis C. Presl, T. praecox Opiz subsp. polytrichus (A. Kerner ex Borbás) Jalas, T. pulegioides L., T. serpyllum L. subsp. serpyllum i T. striatus Vahl). Kvalitativna i kvantitativna analiza biološki aktivnih sastavnica provedena je primjenom kromatografskih tehnika (TLC, RP-HPLC- DAD, LC-ESI-MS/MS i GC-MS) i spektrofotometrijskih metoda. Ružmarinska kiselina je bila najzastupljenija polifenolna sastavnica svih istraživanih vrsta. Većina identificiranih flavonoida bila je iz skupine flavona. Najveći broj pripadao je derivatima luteolina, dok se udjelom isticao skutelarin. Istraživane Thymus vrste značajno su se razlikovale prema sadržaju i sastavu eteričnog ulja. Vrste T. longicaulis i T. pulegioides bile su bogate timolom i/ili karvakrolom, dok je 1, 8- cineol bio glavna sastavnica vrste T. serpyllum subsp. serpyllum. U eteričnom ulju planinskih vrsta T. praecox subsp. polytrichus i T. striatus prevladavali su seskviterpenski spojevi. Biološki učinci eteričnih ulja, biljnih ekstrakata i fenolnih sastavnica ispitani su u prikladnim in vitro eksperimentalnim sustavima. Eterična ulja odabranih Thymus vrsta inhibirala su rast bakterija S. aureus, E. faecalis i E. coli. Ustanovljeno je da se uklapanjem eteričnih ulja u liposome zadržava isti ili se može postići bolji antibakterijski učinak. Istraživanim biljnim ekstraktima dokazana su snažna antioksidacijska svojstva temeljena na sposobnosti hvatanja slobodnih radikala, redukciji i keliranju iona željeza te sposobnost inhibicije lipidne peroksidacije. Thymus ekstrakti su pokazali sposobnost inhibicije Src tirozin kinaze te su smanjili produkciju proupalnog citokina IL-6 u splenocitima Balb/C miševa. Rezultati provedenih fitokemijskih i bioloških istraživanja pokazali su da, među Thymus vrstama koje rastu u Hrvatskoj, tankolisna majčina dušica (T. longicaulis) ima najveći potencijal za primjenu u farmaciji, usporediv s farmakopejskom vrstom T. vulgaris.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb