Pregled bibliografske jedinice broj: 86060
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica // International Congress Flour-Bread '01, Abstract Book / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 41-41 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 86060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje mogućnosti proizvodnje pšeničnog slada od domaćih sorti pšenica
(Research on possibilities of wheat malt production from slavonian bread-wheat varieties)
Autori
Krstanović, Vinko ; Grujić, Olga ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Klapec, Tomislav ; Unbehend, Ljiljana ; Koceva Komlenić, Daliborka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
International Congress Flour-Bread '01, Abstract Book
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001, 41-41
Skup
International Congress Flour-Bread '01, 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
domaće sorte pšenice; sladarska kvaliteta; pšenični slad
(bread wheat; wheat malt; malting quality)
Sažetak
Cilj ovog rada je bilo utvrditi sladarsku kvalitetu nekih tipičnih slavonskih krušnih sorti pšenica Istraživanje je provedeno radi ispitivanja mogućnosti proizvodnje svijetlog pivskog slada, ali i ostalih tipova slada. I pored neizbježnih ograničenja u eksperimentu naki od dobivenih sladova su dobre kvalitete. Osim povećane prosječne staklavosti zrna, koja je bila prolaznog karaktera svi su drugi mehanički i fiziološki pokazatelji bili u preporučenim granicama za svijetli slad uključujući i ukupne gubitke prilikom slađenja. Kemijska analiza pokazala je vrlo dobar prinos ekstrakta u svim uzorcima ali je zbog povišenog udjela ukupnog dušika u zrnu i sladovini niža konačna prevrelost. Povišena razlika ekstrakta može se u određenoj mjeri pripisati i utjecaju postupka slađenja koji treba modificirati kako bi se pojačala citoliza. Viskoznost sladovina bila je zadovoljavajuća u svim uzorcima što upućuje na zadovoljavajući udio ukupnih pentozana i omjer ukupni/topljivi pentozani u pšenicama sa niskom staklavošću zrna. Udio ukupnog topljivog dušika bio je previsok u svim uzorcima. Oko polovice je bila visokomolekulska frakcija. Udio a-amino dušika također je bio previsok u apsolutnom iznosu dok je odnos FAN/ukupni topljivi dušik bio vrlo dobar u svim uzorcima. Rezultati istraživanja pokazuju da se od domaćih sotri koje zadovoljavaju polazne kriterije sladarske kvalitate može proizvesti kvalitetan pivarski slad. Slađenjem pšenice OSK 5824/16-99 dobiven je slad koji je prema analitičkim pokazateljima zadovoljio kriterije za svijetli, pivski slad, i može se svrstati u drugu sladarsku kvalitativnu grupu. Također je vidljivo da će glavni problem pri selekciji domaćih pšenica za potrebe proizvodnje pivskog slada biti smanjenje udjela ukupnog topljivog dušika u sladovini uz istodobno smanjenje i visokomolekulskog i a-amino dušika u njemu. To će nužno tražiti primjenu prikladnih agrotehničkih mjera jer su zbog senzorskih karakteristika piva ograničene mogućnosti intervencije u postupak slađenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(autor)
Daliborka Koceva Komlenić
(autor)
Ljiljana Unbehend
(autor)
Tomislav Klapec
(autor)
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)