Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 860320

Kemijski sastav voćnih vina od aronije


Tomić, Antonija; Tomaz, Ivana; Jeromel, Ana
Kemijski sastav voćnih vina od aronije // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 6; 63-69 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 860320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav voćnih vina od aronije
(Chemical composition of aronia berry wine)

Autori
Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 39 (2016), 6; 63-69

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aronija, polifenoli, fizikalno-kemijski sastav, antocijani, antioksidacijski kapacitet
(aronia, polyphenols, physico-chemical composition, anthocyanins, antioxidant capacity)

Sažetak
U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumiranjem funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidacijske aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Tomaz (autor)

Avatar Url Ana Jeromel (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tomić, Antonija; Tomaz, Ivana; Jeromel, Ana
Kemijski sastav voćnih vina od aronije // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 6; 63-69 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Tomić, A., Tomaz, I. & Jeromel, A. (2016) Kemijski sastav voćnih vina od aronije. Glasnik zaštite bilja, 39 (6), 63-69.
@article{article, author = {Tomi\'{c}, Antonija and Tomaz, Ivana and Jeromel, Ana}, year = {2016}, pages = {63-69}, keywords = {aronija, polifenoli, fizikalno-kemijski sastav, antocijani, antioksidacijski kapacitet}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {39}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Kemijski sastav vo\'{c}nih vina od aronije}, keyword = {aronija, polifenoli, fizikalno-kemijski sastav, antocijani, antioksidacijski kapacitet} }
@article{article, author = {Tomi\'{c}, Antonija and Tomaz, Ivana and Jeromel, Ana}, year = {2016}, pages = {63-69}, keywords = {aronia, polyphenols, physico-chemical composition, anthocyanins, antioxidant capacity}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {39}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Chemical composition of aronia berry wine}, keyword = {aronia, polyphenols, physico-chemical composition, anthocyanins, antioxidant capacity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Urlichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font