Pregled bibliografske jedinice broj: 860320
Kemijski sastav voćnih vina od aronije
Kemijski sastav voćnih vina od aronije // Glasnik zaštite bilja, 39 (2016), 6; 63-69 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 860320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav voćnih vina od aronije
(Chemical composition of aronia berry wine)
Autori
Tomić, Antonija ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 39
(2016), 6;
63-69
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aronija, polifenoli, fizikalno-kemijski sastav, antocijani, antioksidacijski kapacitet
(aronia, polyphenols, physico-chemical composition, anthocyanins, antioxidant capacity)
Sažetak
U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumiranjem funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidacijske aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Urlichsweb