Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86023

Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida


Koceva Komlenić, Daliborka; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Hackenberger, Dubravka
Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida // Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. str. 53-53 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 86023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida
(Changes of rheological properties of wheat flours with hydrocolloid addition)

Autori
Koceva Komlenić, Daliborka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001, 53-53

ISBN
953-97478-9-9

Skup
International Congress Flour - Bread ; Croatian Congress of Cereal Technologists (3 ; 2001)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
reološka svojstva; pšenično brašno; hidrokoloidi
(rheological properties; wheat flours; hydrocolloids)

Sažetak
Cilj istraživanja u ovom radu je bio ispitati utjecaj različitih koncentracija pojedinih hidrokoloida na reološka svojstva pšeničnog brašna s različitom amilolitičkom aktivnosti. Korištena su otopine dva hidrokoloida: pektina i karboksimetilceluloze. Amilolitička aktivnost brašna i promjene reoloških svojstava brašna dodatkom različitih koncentracija hidrokoloida određivane su Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu. Rezultati reoloških ispitivanja pokazali su da dodatak niskih koncentracija hidrokoloida (0, 2 - 2, 0 % pektina i 0, 075 % - 0, 75 % CMC) i male promjene u koncentracijama značajno mijenjaju vrijednost broja padanja i amilografskog maksimuma pšeničnog brašna. Veličina tog utjecaja ovisi o kemijskoj strukturi dodanog hidrokoloida. Usporedbom parametara određivanih Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu utvrđeni su visoki koeficijenti linearne korelacije.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Koceva Komlenić, Daliborka; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Hackenberger, Dubravka
Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida // Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. str. 53-53 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Koceva Komlenić, D., Ugarčić-Hardi, Ž. & Hackenberger, D. (2001) Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists.
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Hackenberger, Dubravka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {53-53}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, hidrokoloidi}, isbn = {953-97478-9-9}, title = {Promjena reolo\v{s}kih svojstava p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na dodatkom hidrokoloida}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, hidrokoloidi}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Hackenberger, Dubravka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2001}, pages = {53-53}, keywords = {rheological properties, wheat flours, hydrocolloids}, isbn = {953-97478-9-9}, title = {Changes of rheological properties of wheat flours with hydrocolloid addition}, keyword = {rheological properties, wheat flours, hydrocolloids}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font