Pregled bibliografske jedinice broj: 86023
Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida
Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida // Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. str. 53-53 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 86023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena reoloških svojstava pšeničnog brašna dodatkom hidrokoloida
(Changes of rheological properties of wheat flours with hydrocolloid addition)
Autori
Koceva Komlenić, Daliborka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001, 53-53
ISBN
953-97478-9-9
Skup
International Congress Flour - Bread ; Croatian Congress of Cereal Technologists (3 ; 2001)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
reološka svojstva; pšenično brašno; hidrokoloidi
(rheological properties; wheat flours; hydrocolloids)
Sažetak
Cilj istraživanja u ovom radu je bio ispitati utjecaj različitih koncentracija pojedinih hidrokoloida na reološka svojstva pšeničnog brašna s različitom amilolitičkom aktivnosti. Korištena su otopine dva hidrokoloida: pektina i karboksimetilceluloze. Amilolitička aktivnost brašna i promjene reoloških svojstava brašna dodatkom različitih koncentracija hidrokoloida određivane su Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu. Rezultati reoloških ispitivanja pokazali su da dodatak niskih koncentracija hidrokoloida (0, 2 - 2, 0 % pektina i 0, 075 % - 0, 75 % CMC) i male promjene u koncentracijama značajno mijenjaju vrijednost broja padanja i amilografskog maksimuma pšeničnog brašna. Veličina tog utjecaja ovisi o kemijskoj strukturi dodanog hidrokoloida. Usporedbom parametara određivanih Brabenderovim amilografom i brojem padanja po Hagberg-Pertenu utvrđeni su visoki koeficijenti linearne korelacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dubravka Hackenberger
(autor)
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)
Daliborka Koceva Komlenić
(autor)