Pregled bibliografske jedinice broj: 86013
Varijabilnost mineralnog sastava zrna i brašna Ozimih pšenica
Varijabilnost mineralnog sastava zrna i brašna Ozimih pšenica // Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001. str. 37-37 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 86013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost mineralnog sastava zrna i brašna Ozimih pšenica
(Variability of mineral content of winter wheat grains and flour)
Autori
Hackenberger, Dubravka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Hackenberger, Branimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Brašno - kruh ’01 = Flour - bread ’01 : abstracts of International Congress 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2001, 37-37
ISBN
953-97478-9-9
Skup
International Congress Flour - Bread ; Croatian Congress of Cereal Technologists (3 ; 2001)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mineralni sastav; ozime pšenice; zrno; brašno
(mineral content; winter wheat; grains; flour)
Sažetak
Ispitivano je dvanaest različitih sorti ozimih pšenica tijekom tri godine. Pšenice su uzgajane pod istim agrotehničkim uvjetima. Uz sadržaj makro i mikro-elemenata u zrnu i brašnu određeni su i parametri kakvoće. Rezultati ispitivanja su pokazali da je međusobna povezanost sadržaja pojedinih elemenata različita ovisno o godini uzgoja. Značajne su razlike u sadržajima elemenata u pojedinim godinama ispitivanja. Varijabilnost gubitka sadržaja elemenata procesom mljevenja bila je najmanja kod sadržaja kalija, mangana i magnezija. Gubici elemenata procesom mljevenja signifikantno su povezani sa sadržajem istih elemenata u zrnu pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dubravka Hackenberger
(autor)
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)
Branimir Hackenberger Kutuzović
(autor)