Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85972

Kakvoća svježeg mekog sira proizvedenog u splitskoj mljekari "MILS"


Rajčić, Mladenka
Kakvoća svježeg mekog sira proizvedenog u splitskoj mljekari "MILS", 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 85972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća svježeg mekog sira proizvedenog u splitskoj mljekari "MILS"
(Quality of fresh soft cheese produced in Split milk industry "MILS")

Autori
Rajčić, Mladenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.11

Godina
2001

Stranica
66

Mentor
Tratnik, Ljubica

Neposredni voditelj
Odak, Mirjana

Ključne riječi
mlijeko; svježi sir; proizvodnja sira; senzorska svojstva

Sažetak
Proizvodnja svježeg sira u splitskoj mljekari "Mils" započinje pranjem i sanitacijom kade i pribora. U čistu i dezinficiranu kadu ulije se potrebna količina pasteriziranog mlijeka temperature 28-29°C, a zatim se uz miješanje doda 1 ,5-2% kulture mezofilnih bakterija mliječne kiseline. Zrenje traje dok mlijeko ne dostigne kiselost od 8 do 9 °SH, a to obično traje dva do tri sata. Tada se mlijeko usiri s potrebnom količinom sirila i dobro promiješa. Sirenje traje dok sirutka ne postigne kiselost od 21 do 23°SH. U tom trenutku počinje spuštanje gornje manje kade, a time i cijeđenje sira. Sir se cijedi dok ne postigne željenu količinu suhe tvari (19-27%), a to obično traje tri do pet sati. Proizvedeni svježi meki sir imao je prosječni sastav: 22% suhe tvari, 4,90% mliječne masti, 22,5% mliječne masti u suhoj tvari, 11% proteina, 0,67% mineralnih tvari. Proizvedeni svježi sir bio je izvrsnog općeg izgleda, boje i mirisa i ukupna senzorska ocjena uzoraka kretala se od 17 do 20 bodova.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rajčić, Mladenka
Kakvoća svježeg mekog sira proizvedenog u splitskoj mljekari "MILS", 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rajčić, M. (2001) 'Kakvoća svježeg mekog sira proizvedenog u splitskoj mljekari "MILS"', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Raj\v{c}i\'{c}, Mladenka}, year = {2001}, pages = {66}, keywords = {mlijeko, svje\v{z}i sir, proizvodnja sira, senzorska svojstva}, title = {Kakvo\'{c}a svje\v{z}eg mekog sira proizvedenog u splitskoj mljekari and \#34;MILS and \#34;}, keyword = {mlijeko, svje\v{z}i sir, proizvodnja sira, senzorska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Raj\v{c}i\'{c}, Mladenka}, year = {2001}, pages = {66}, keywords = {}, title = {Quality of fresh soft cheese produced in Split milk industry and \#34;MILS and \#34;}, keyword = {}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font