Pregled bibliografske jedinice broj: 859544
Uvjeti proizvodnje rajčice
Uvjeti proizvodnje rajčice // Glasilo biljne zaštite, 16 (2016), 5; 423-427 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 859544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uvjeti proizvodnje rajčice
(The conditions of tomato growing)
Autori
Borošić, Josip
Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 16
(2016), 5;
423-427
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
rajčica, temperature rasta i razvoja, razdoblje uzgoja
(tomato, temperatures of growth and development, growing period)
Sažetak
Rajčica je jedno od najraširenijih povrća u svijetu. Jede se plod. Cvjetovi rajčice skupljeni su u cvatu u obliku grozda. Pripada skupini termofilnih kultura. Minimalna temperatura klijanja sjemena i nicanja jest 11 do 13 °C, a maksimalna oko 35 °C. Optimalna temperatura rasta jest 20 do 25 °C danju i 13 do 17 °C noću. Rast prestaje pri temperaturi nižoj od 10 °C. Pri temperaturi 0 ºC biljka strada. Potrebna je osvijetljenost najmanje 10.000 lx. Od oplođene plodnice cvijeta do zrelog potpuno obojenog ploda potrebno je 7 do 9 tjedana, ovisno o sorti, položaju cvata na biljci i uvjetima okoliša. Crvena se boja ploda ne razvija ispod 16 ºC. Uzgoj je rajčice na otvorenom moguć samo u bezmraznom razdoblju. Rast i razvoj do prvih zrelih plodova može trajati 90 do 110 dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)