Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 85936

Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari


Kuzmić, Kristijan
Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 85936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari
(The quality of goat and cow's cheese with moulds produced in private dairy)

Autori
Kuzmić, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2001

Stranica
57

Mentor
Tratnik, Ljubica

Neposredni voditelj
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
kozje i kravlje mlijeko; sirevi s plemenitom plijesni; proizvodnja; kakvoća
(goat and cow's milk; cheeses with moulds; production; quality)

Sažetak
Od kozjeg i kravljeg mlijeka proizvedeni su sirevi s plemenitom plijesni u privatnoj mljekari i ukazano je na razlike u kvaliteti okusa i na odstupanja u pojedinim fazama proizvodnje. Tehnologija industrijskog načina proizvodnje prilagođena je tehnologiji proizvodnje u domaćinstvu, pri čemu je dobiven dobar okus, kvaliteta i originalnost sira. Kemijski sastav sireva od kozjeg i kravljeg mlijeka (kao i mlijeka) bitno se ne razlikuje. Nešto veće razlike očituju se u sastavu proteina i mliječne masti na suhu tvar. Kozji sir sadrži više proteina (1,59%) i mliječne masti (1,7%), u odnosu na kravlji sir. Prinos kozjih sireva je manji, duljina zrenja kraća, a okus bolji u odnosu na kravlje sireve istog tipa. Nedostatna proizvodnja kozjih sireva u privatnim mljekarama je neopravdana. Pokazalo se da je kvaliteta kozjeg sira bila bolja, osobito zbog ugodnog i karakterističnog okusa.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kuzmić, Kristijan
Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kuzmić, K. (2001) 'Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmi\'{c}, Kristijan}, year = {2001}, pages = {57}, keywords = {kozje i kravlje mlijeko, sirevi s plemenitom plijesni, proizvodnja, kakvo\'{c}a}, title = {Kakvo\'{c}a kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari}, keyword = {kozje i kravlje mlijeko, sirevi s plemenitom plijesni, proizvodnja, kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmi\'{c}, Kristijan}, year = {2001}, pages = {57}, keywords = {goat and cow and \#39, s milk, cheeses with moulds, production, quality}, title = {The quality of goat and cow and \#39;s cheese with moulds produced in private dairy}, keyword = {goat and cow and \#39, s milk, cheeses with moulds, production, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font