Pregled bibliografske jedinice broj: 85936
Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari
Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 85936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća kozjeg i kravljeg sira s plemenitom plijesni proizvedenog u privatnoj mljekari
(The quality of goat and cow's cheese with moulds produced in private dairy)
Autori
Kuzmić, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2001
Stranica
57
Mentor
Tratnik, Ljubica
Neposredni voditelj
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
kozje i kravlje mlijeko; sirevi s plemenitom plijesni; proizvodnja; kakvoća
(goat and cow's milk; cheeses with moulds; production; quality)
Sažetak
Od kozjeg i kravljeg mlijeka proizvedeni su sirevi s plemenitom plijesni u privatnoj mljekari i ukazano je na razlike u kvaliteti okusa i na odstupanja u pojedinim fazama proizvodnje. Tehnologija industrijskog načina proizvodnje prilagođena je tehnologiji proizvodnje u domaćinstvu, pri čemu je dobiven dobar okus, kvaliteta i originalnost sira. Kemijski sastav sireva od kozjeg i kravljeg mlijeka (kao i mlijeka) bitno se ne razlikuje. Nešto veće razlike očituju se u sastavu proteina i mliječne masti na suhu tvar. Kozji sir sadrži više proteina (1,59%) i mliječne masti (1,7%), u odnosu na kravlji sir. Prinos kozjih sireva je manji, duljina zrenja kraća, a okus bolji u odnosu na kravlje sireve istog tipa. Nedostatna proizvodnja kozjih sireva u privatnim mljekarama je neopravdana. Pokazalo se da je kvaliteta kozjeg sira bila bolja, osobito zbog ugodnog i karakterističnog okusa.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058501
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)