Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 858731

Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn'


Škrlec, Petra
Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn', 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 858731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn'
(Photoselective nets ad fruit quality of apple cv. Braeburn)

Autori
Škrlec, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.01

Godina
2017

Stranica
41

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
'Braeburn' ; fotoselektivne mreže ; kakvoća plodova ; prirod
(apple cv. Braeburn ; photoselective nets ; fruit quality ; yield)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike u svojstvima kakvoće plodova jabuke sorte 'Braeburn' ovisno uzgajane ispod različito obojenih fotoselektivnih zaštitnih mreža. Promatrao se utjecaj Agritennax bijele, žute i crvene mreže na svojstva kakvoće plodova (sadržaj topljive suhe tvar, ukupne kiseline, tvrdoću plodova, omjer topljive suhe tvari i kiselina te boju plodova) te masu plodova i prirod po stablu. Statistički opravdana razlika utjecaja različitih fotoselektivnih mreža uvrđena je za prirod po stablu, tvrdoća plodova te sve istraživane parametre obojenosti ploda. Najviše vrijednosti za svojstva prirod po stablu, masa ploda i ukupne kiseline utvrđene su kod primjene crvene mreže dok su kod primjene žute mreže najviši rezultati utvrđeni za omjer topljive suhe tvari i kiselina. Primjena fotoselektivnih mreža pozitivno utječe na sva istraživana svojstva kakvoće ploda osim na sadržaj topljive suhe tvari i tvrdoću plodova. Najveći omjer topljive suhe tvari i kiselina utvrđen je na plodovima uzgajanima ispod žute, a najniži ispod crvene mreže. Masa plodova uzgajanih ispod crvene mreže u prosjeku je veća za 29, 10 g, kod primjene bijelih mreža za 23, 5 g i žutih mreža za 21, 95 g u odnosu na kontrolni tretman gdje fotoselektivne mreže nisu primjenjene. Zaključuje se kako fotoselektivne mreže promjenom spektralnog sastava svjetlosti pozitivno djeluju na razvoj boje kožice ploda, masu plodova te pozitivno utječu na prirod i u konačnici na ekonomsku isplativost proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škrlec, Petra
Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn', 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Škrlec, P. (2017) 'Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn'', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}krlec, Petra}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {'Braeburn', fotoselektivne mre\v{z}e, kakvo\'{c}a plodova, prirod}, title = {Fotoslektivne mre\v{z}e i kakvo\'{c}a plodova jabuke sorte 'Braeburn'}, keyword = {'Braeburn', fotoselektivne mre\v{z}e, kakvo\'{c}a plodova, prirod}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}krlec, Petra}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {apple cv. Braeburn, photoselective nets, fruit quality, yield}, title = {Photoselective nets ad fruit quality of apple cv. Braeburn}, keyword = {apple cv. Braeburn, photoselective nets, fruit quality, yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font