Pregled bibliografske jedinice broj: 858731
Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn'
Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn', 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 858731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fotoslektivne mreže i kakvoća plodova jabuke sorte 'Braeburn'
(Photoselective nets ad fruit quality of apple cv. Braeburn)
Autori
Škrlec, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.01
Godina
2017
Stranica
41
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
'Braeburn' ; fotoselektivne mreže ; kakvoća plodova ; prirod
(apple cv. Braeburn ; photoselective nets ; fruit quality ; yield)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike u svojstvima kakvoće plodova jabuke sorte 'Braeburn' ovisno uzgajane ispod različito obojenih fotoselektivnih zaštitnih mreža. Promatrao se utjecaj Agritennax bijele, žute i crvene mreže na svojstva kakvoće plodova (sadržaj topljive suhe tvar, ukupne kiseline, tvrdoću plodova, omjer topljive suhe tvari i kiselina te boju plodova) te masu plodova i prirod po stablu. Statistički opravdana razlika utjecaja različitih fotoselektivnih mreža uvrđena je za prirod po stablu, tvrdoća plodova te sve istraživane parametre obojenosti ploda. Najviše vrijednosti za svojstva prirod po stablu, masa ploda i ukupne kiseline utvrđene su kod primjene crvene mreže dok su kod primjene žute mreže najviši rezultati utvrđeni za omjer topljive suhe tvari i kiselina. Primjena fotoselektivnih mreža pozitivno utječe na sva istraživana svojstva kakvoće ploda osim na sadržaj topljive suhe tvari i tvrdoću plodova. Najveći omjer topljive suhe tvari i kiselina utvrđen je na plodovima uzgajanima ispod žute, a najniži ispod crvene mreže. Masa plodova uzgajanih ispod crvene mreže u prosjeku je veća za 29, 10 g, kod primjene bijelih mreža za 23, 5 g i žutih mreža za 21, 95 g u odnosu na kontrolni tretman gdje fotoselektivne mreže nisu primjenjene. Zaključuje se kako fotoselektivne mreže promjenom spektralnog sastava svjetlosti pozitivno djeluju na razvoj boje kožice ploda, masu plodova te pozitivno utječu na prirod i u konačnici na ekonomsku isplativost proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)