Pregled bibliografske jedinice broj: 858411
Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu
Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu // Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 231-232 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 858411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu
(Quality of fresh meat of the Black Slavonian pig in relation to body weight)
Autori
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, S. ; Lončarić, Z. - Opatija : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 231-232
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svinje ; crna slavonska svinja ; kakvoća trupa ; kakvoća mesa
(pigs ; Black Slavonian Pig ; carcass quality ; meat quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu (MLD) 16 crnih slavonskih svinja tovljenih do završne tjelesne mase od oko 100 kg, te na mesu (MLD) 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase. Svinje su hranjene krmnom smjesom s 14, 00% sir. bjelančevina i 13, 37 MJ ME/kg u periodu od 30- 60 kg tjelesne mase i krmnom smjesom s 11, 84% sir. bjelančevina i 13, 34 MJ ME/kg u periodu od 60 kg tjelesne mase do kraja tova. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Svinje veće tjelesne mase daju polovice s većim relativnim udjelom sala (4, 81%:3, 43%) i leđnog dijela (14, 96%:13, 34%), a svinje manjih tjelesnih masa daju polovice s značajno većim udjelom buta (25, 40%:24, 62%) i s vrlo značajno (p<0.01) većim udjelom podbratka (2, 93%:2, 53%). Meso (MLD) svinja manjih tjelesnih masa imalo je vrlo značajno (p<0.01) viši pH1 (6, 70:6, 47) i pH2, (5, 97:5, 75), slabiju sposobnost vezanja vode (4, 31cm2 :3, 06cm2 ), slabiju konzistenciju (3, 79cm2 :2, 15cm2 ), viši sadržaj sir. bjelančevina (22, 04%:20, 93%), sir. pepela (1, 06%: 1, 02%) i vode (67, 77%:65, 70%), dok su svinje većih tjelesnih masa imale višu razinu sir. masti (12, 34%:9, 11%).U pogledu «L*» vrijednosti za boju nisu zabilježene statistički značajne razlike. Na kvalitetu svježe svinjetine od crne slavonske svinje značajno su utjecale završne (p>0.05) tjelesne mase (100, 15 i 130, 40 kg) svinja u tovu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Zvonimir Steiner
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Danijela Samac
(autor)
Josip Novoselec
(autor)