Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 858411

Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu


Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Steiner, Zvonimir; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana
Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu // Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 231-232 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 858411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu
(Quality of fresh meat of the Black Slavonian pig in relation to body weight)

Autori
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. - Opatija : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 231-232

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinje ; crna slavonska svinja ; kakvoća trupa ; kakvoća mesa
(pigs ; Black Slavonian Pig ; carcass quality ; meat quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu (MLD) 16 crnih slavonskih svinja tovljenih do završne tjelesne mase od oko 100 kg, te na mesu (MLD) 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase. Svinje su hranjene krmnom smjesom s 14, 00% sir. bjelančevina i 13, 37 MJ ME/kg u periodu od 30- 60 kg tjelesne mase i krmnom smjesom s 11, 84% sir. bjelančevina i 13, 34 MJ ME/kg u periodu od 60 kg tjelesne mase do kraja tova. Disekcija ohlađenih (+4ºC) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Svinje veće tjelesne mase daju polovice s većim relativnim udjelom sala (4, 81%:3, 43%) i leđnog dijela (14, 96%:13, 34%), a svinje manjih tjelesnih masa daju polovice s značajno većim udjelom buta (25, 40%:24, 62%) i s vrlo značajno (p<0.01) većim udjelom podbratka (2, 93%:2, 53%). Meso (MLD) svinja manjih tjelesnih masa imalo je vrlo značajno (p<0.01) viši pH1 (6, 70:6, 47) i pH2, (5, 97:5, 75), slabiju sposobnost vezanja vode (4, 31cm2 :3, 06cm2 ), slabiju konzistenciju (3, 79cm2 :2, 15cm2 ), viši sadržaj sir. bjelančevina (22, 04%:20, 93%), sir. pepela (1, 06%: 1, 02%) i vode (67, 77%:65, 70%), dok su svinje većih tjelesnih masa imale višu razinu sir. masti (12, 34%:9, 11%).U pogledu «L*» vrijednosti za boju nisu zabilježene statistički značajne razlike. Na kvalitetu svježe svinjetine od crne slavonske svinje značajno su utjecale završne (p>0.05) tjelesne mase (100, 15 i 130, 40 kg) svinja u tovu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Steiner, Zvonimir; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana
Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu // Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Opatija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 231-232 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Samac, D., Senčić, Đ., Antunović, Z., Steiner, Z., Novoselec, J. & Klarić, I. (2010) Kvaliteta svježe svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and Steiner, Zvonimir and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {231-232}, keywords = {svinje, crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a trupa, kakvo\'{c}a mesa}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Kvaliteta svje\v{z}e svinjetine od crne slavonske svinje u odnosu na tjelesnu masu}, keyword = {svinje, crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a trupa, kakvo\'{c}a mesa}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and Steiner, Zvonimir and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana}, year = {2010}, pages = {231-232}, keywords = {pigs, Black Slavonian Pig, carcass quality, meat quality}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Quality of fresh meat of the Black Slavonian pig in relation to body weight}, keyword = {pigs, Black Slavonian Pig, carcass quality, meat quality}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font