Pregled bibliografske jedinice broj: 858332
Priprava i karakterizacija mikročestica hitozana
Priprava i karakterizacija mikročestica hitozana, 2015., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 858332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava i karakterizacija mikročestica hitozana
(Preparation and characterization of chitosan microparticles)
Autori
Đumbir, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2015
Stranica
41
Mentor
Matijašić, Gordana
Ključne riječi
hitozan, umrežavanje, natrijev tripolifosfat, sušenje raspršivanjem, mikročestice, SEM mikrografija, raspodjela veličina čestica
(chitosan, crosslinking, tripolyphosphate, spray drying, microparticles, SEM micrographs, particle size distribution)
Sažetak
U ovom radu je istraženo kako procesni uvjeti i vrsta hitozana utječu na morfologiju mikročestica hitozana. Korištene su dvije vrste hitozana – srednje i male molekulske mase. Ispitivanja su provedena u sušioniku s raspršivanjem s ciljem dobivanja što sferičnijih i veličinski ujednačenih čestica proizvoda. Pripravljene su otopine hitozana masene koncentracije 0, 5 %. Otopine su sušene u sušioniku s raspršivanjem pri različitim protocima zraka za raspršivanje (40%, 50 % i 60%) i različitim temperaturama (160 °C i 180 °C). Protok pojne smjese bio je konstantan u svim eksperimentima (20 %). Zbog povećanja stabilnosti hitozana, pripremljene su otopine u koje je prije sušenja dodan umreživač natrijev tripolifosfat. SEM mikrografije su pokazale razliku u morfologiji nastalih čestica. Dobivene su čestice oblika krafne, klobuka gljive i sferične. Najveći udio sferičnih čestica uočen je kod sušenja otopina hitozana srednje molekulske mase pri temperaturi od 160 °C i protoku zraka 40 %. Raspodjela veličina čestica kreće se u rasponu od 0, 2 μm do 300 μm, a izražena je srednjim Sauterovim promjerom. Veće vrijednosti srednjeg Sauterovog promjera mogu biti posljedica sljepljivanja čestica. Rezultati su pokazali da se pravilnim odabirom procesnih uvjeta može pristupiti dizajniranju oblika čestica hitozana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Gordana Matijašić
(mentor)