Pregled bibliografske jedinice broj: 858119
Nutritivni značaj kamilice i koprive u tovu brojlerskih pilića
Nutritivni značaj kamilice i koprive u tovu brojlerskih pilića // Krmiva 2016 / Lulić, S. (ur.).
Opatija: Krmiva, 2016. str. 77-77 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 858119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni značaj kamilice i koprive u tovu brojlerskih pilića
(Nutritional importance of chamomile and nettle in broilers chicken fattening)
Autori
Klarić, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Ronta, Mario ; Rožmarić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Krmiva 2016
/ Lulić, S. - Opatija : Krmiva, 2016, 77-77
Skup
XXIII Međunarodno savjetovanje Krmiva2016
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2016. - 03.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pilići brojleri ; tov ; kamilica ; kopriva ; fitogeni dodatci ; proizvodni pokazatelji
(broiler chickens ; fattening ; chamomile ; nettle ; phytogenic additives ; performance indicators)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka kamilice (Matricaria chamomile L.) i koprive (Urtica dioica) kao fitogenih dodataka u hranidbi pilića na proizvodne rezultate. Pokus je proveden na 90 muških jednodnevnih pilića provenijencije Ross 308 podijeljenih u 3 skupine (kontrolna i dvije pokusne skupine pilića). Kontrolna skupina pilića tijekom cijelog istraživanja bila je hranjena standardnom krmnom smjesom bez dodataka, dok su u smjese kojima su bile hranjene pokusne skupine pilića bili umiješani dodatci kamilica i kopriva u količini od 1, 0 g/kg smjese. Tijekom izvođenja pokusa pilićima je u tjednim intervalima kontrolirana individualna tjelesna masa. Na temelju dobivenih vrijednosti izračunat je prosječni tjedni prirast pilića. Tijekom pokusa svaki tjedan kontrolirana je i potrošnja hrane po skupinama te je izračunata konverzija hrane. Istraživanje je pokazalo kako su postojale razlike u tjelesnim masama te prirastima tova pilića u pojedinim tjednima između kontrolne i pokusnih skupina pilića kao i razlike u konverzijama hrane između istih tijekom prvog, drugog te cijelog razdoblja tova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek