Pregled bibliografske jedinice broj: 857785
Životinjske kosti kao prilozi na avarodobnom groblju iz Nuštra
Životinjske kosti kao prilozi na avarodobnom groblju iz Nuštra // Groblja i pogrebni običaji u srednjem i ranom novom vijeku na prostoru sjeverne Hrvatske / Krznar, Siniša ; Sekelj Ivančan, Tajana ; Tkalčec, Tatjana ; Belaj, Juraj (ur.).
Zagreb: Institut za arheologiju, 2016. str. 37-48 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 857785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Životinjske kosti kao prilozi na avarodobnom groblju
iz Nuštra
(Animal bones as grave goods at the Avar period
cemetery from Nuštar)
Autori
Premužić, Zrinka ; Trbojević Vukičević, Tajana ; Rajić Šikanjić, Petra ; Rapan Papeša, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
ISBN
978-953-6064-24-3
Skup
Groblja i pogrebni običaji u srednjem i ranom novom vijeku na prostoru sjeverne Hrvatske
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04. 06. 2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Nuštar, avarodobno groblje, antropološka analiza, arheozoološka analiza
(Nuštar, Avar period cemetery, anthropological analysis, archaeozoological analysis)
Sažetak
Avarodobno groblje iz Nuštra sadrži 196 ukopa i datira se u 8. i početak 9. stoljeća. Većina grobova sadrži brojne priloge. U većini grobova među prilozima pronađene su i životinjske kosti. Rezultati arheozoološke analize povezat će se s onima antropološke kako bi se dobila potpunija slika pogrebnih običaja ove zajednice. Arheozoološkom analizom određena je kosturna i taksonomska pripadnost. Najzastupljeniji su koštani ostaci goveda, a u vrlo maloj mjeri su prisutni ostaci malih preživača, ptica i psa. Antropološka analiza kojom su određeni spol i dob pokojnika pokazala je da su na ovom groblju pokapani svi članovi društva. Interpretacija ovakvih nalaza otežana je činjenicom da su pogrebni običaji kompleksni. Tako se životinjske kosti u grobovima mogu objasniti na nekoliko načina: kao prilog u hrani, ostatak pogrebne gozbe ili žrtvovanja odnosno predmet simboličke vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Arheologija, Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju
Profili:
ANITA RAPAN PAPEŠA
(autor)
Tajana Trbojević Vukičević
(autor)
Petra Rajić Šikanjić
(autor)
Zrinka Premužić
(autor)