Pregled bibliografske jedinice broj: 857478
Ekološka proizvodnja borovnice
Ekološka proizvodnja borovnice, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 857478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka proizvodnja borovnice
(Organi blueberry production)
Autori
Ljubičić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
24
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Vaccinium corymbosum, pH vrijednost, organska tvar
(Vaccinium corymbosum, pH value, organic matter)
Sažetak
Borovnica se među ostalim voćnim vrstama ističe po svojim zahtjevima za tlom i hranivima. Potrebno joj je kiselo tlo, idealno u rasponu od 4, 8 do 5, 5 pH vrijednosti, a dušik u tlu preferira u amonijskom obliku. Osim toga, za borovnicu je važna pogodna tekstura tla, dobra dreniranost, te niska razina kalcija u tlu. Ona ima niske zahtjeve u pogledu dušika, a najbolje uspijeva na tlu bogatom organskom tvari. Kod ove kulture općenito se javlja manje problema sa štetnicima nego kod većine ostalih voćnih vrsta, a oni se uglavnom mogu riješiti pravilnim odabirom sorte, pomotehničkim mjerama i održavanjem higijene nasada. Navedene značajke čine borovnicu pogodnom kulturom za ekološki uzgoj. Na svjetskom tržištu, borovnica iz ekološkog uzgoja postiže do 20% veću cijenu od one iz konvencionalnog uzgoja. Posljednjih godina potražnja za borovnicom u stalnom je porastu, pa raste broj zasađenih nasada u hektarima, na svjetskoj i europskoj razini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)