Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 857478

Ekološka proizvodnja borovnice


Ljubičić, Barbara
Ekološka proizvodnja borovnice, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 857478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološka proizvodnja borovnice
(Organi blueberry production)

Autori
Ljubičić, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2016

Stranica
24

Mentor
Duralija, Boris

Ključne riječi
Vaccinium corymbosum, pH vrijednost, organska tvar
(Vaccinium corymbosum, pH value, organic matter)

Sažetak
Borovnica se među ostalim voćnim vrstama ističe po svojim zahtjevima za tlom i hranivima. Potrebno joj je kiselo tlo, idealno u rasponu od 4, 8 do 5, 5 pH vrijednosti, a dušik u tlu preferira u amonijskom obliku. Osim toga, za borovnicu je važna pogodna tekstura tla, dobra dreniranost, te niska razina kalcija u tlu. Ona ima niske zahtjeve u pogledu dušika, a najbolje uspijeva na tlu bogatom organskom tvari. Kod ove kulture općenito se javlja manje problema sa štetnicima nego kod većine ostalih voćnih vrsta, a oni se uglavnom mogu riješiti pravilnim odabirom sorte, pomotehničkim mjerama i održavanjem higijene nasada. Navedene značajke čine borovnicu pogodnom kulturom za ekološki uzgoj. Na svjetskom tržištu, borovnica iz ekološkog uzgoja postiže do 20% veću cijenu od one iz konvencionalnog uzgoja. Posljednjih godina potražnja za borovnicom u stalnom je porastu, pa raste broj zasađenih nasada u hektarima, na svjetskoj i europskoj razini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Duralija (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Ljubičić, Barbara
Ekološka proizvodnja borovnice, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ljubičić, B. (2016) 'Ekološka proizvodnja borovnice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubi\v{c}i\'{c}, Barbara}, year = {2016}, pages = {24}, keywords = {Vaccinium corymbosum, pH vrijednost, organska tvar}, title = {Ekolo\v{s}ka proizvodnja borovnice}, keyword = {Vaccinium corymbosum, pH vrijednost, organska tvar}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubi\v{c}i\'{c}, Barbara}, year = {2016}, pages = {24}, keywords = {Vaccinium corymbosum, pH value, organic matter}, title = {Organi blueberry production}, keyword = {Vaccinium corymbosum, pH value, organic matter}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font