Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 857292

Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja


Čeple, Dunja
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 857292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja
(Change of physico-chemical properties of Slavonian ham during salting)

Autori
Čeple, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.01

Godina
2017

Stranica
48

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
slavonska šunka ; suho soljenje ; krupna morska i sitna kamena sol ; fizikalno-kemijska svojstva
(Slavonian ham ; dry salting ; fine mineral and coarse sea salt ; physico-chemical properties)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različitih vrsta soli (sitne kamene i krupne morske) na fizikalno-kemijska svojstva (maseni udjeli vode, masti, proteina, soli, te pH i aw) i proizvodni kalo slavonske šunke. Tijekom tradicionalnog postupka (postupak s neodređenom količinom soli) soljenja u trajanju od dvadeset i osam dana, kontinuirano su praćeni proizvodni kalo i pH vrijednost, dok su fizikalno-kemijska svojstva određena na početku i na kraju procesa soljenja. Maseni udio vode i aw su se smanjili, a maseni udjeli proteina, masti i soli su se povećali za šunke soljene sa obje vrste soli, ali bez statističke značajnosti (p > 0, 05). Šunke soljene 28 dana s krupnom morskom soli imale su maseni udio soli od 3, 06%, što je statistički značajno više (p < 0, 05), u odnosu na 2, 69% soli koliko su imale šunke soljene s sitnom kamenom soli. Maseni udio soli u m. semimembranosus i m. biceps femoris, nakon 28 dana soljenja sa sitnom kamenom soli iznosio je 3, 36 i 1, 58%. U šunkama soljenim sa krupnom morskom soli, vrijednosti koncentracije soli su bile nešto veće, 3, 66 i 1, 79%, ali ne statistički značajno (p > 0, 05). Proizvodni kalo šunki na kraju procesa soljenja iznosio je 5, 56% za šunke soljene krupnom morskom soli što je statistički značajno više (p < 0, 05) od 4, 49% koliko je iznosio proizvodni kalo za šunke soljene sa sitnom kamenom soli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čeple, Dunja
Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čeple, D. (2017) 'Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske šunke tijekom soljenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}eple, Dunja}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {slavonska \v{s}unka, suho soljenje, krupna morska i sitna kamena sol, fizikalno-kemijska svojstva}, title = {Promjena fizikalno-kemijskih svojstava slavonske \v{s}unke tijekom soljenja}, keyword = {slavonska \v{s}unka, suho soljenje, krupna morska i sitna kamena sol, fizikalno-kemijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}eple, Dunja}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {Slavonian ham, dry salting, fine mineral and coarse sea salt, physico-chemical properties}, title = {Change of physico-chemical properties of Slavonian ham during salting}, keyword = {Slavonian ham, dry salting, fine mineral and coarse sea salt, physico-chemical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font