Pregled bibliografske jedinice broj: 857088
Dozrijevanje ploda jabuke i kriteriji za određivanje roka berbe
Dozrijevanje ploda jabuke i kriteriji za određivanje roka berbe // Poljoprivredni glasnik, 9. (2016), 5; 42-45 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 857088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dozrijevanje ploda jabuke i kriteriji za određivanje roka berbe
(Apple ripening and ways for determination the harvest time)
Autori
Tomaš, Vesna ; Vuković, Dominik ; Mihaljević, Ines ; Dugalić, Krunoslav
Izvornik
Poljoprivredni glasnik (1846-6621) 9.
(2016), 5;
42-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
jabuka, dozrijevanje, kriterij, vrijeme berbe
(apple, ripening, criteria, time of harvest)
Sažetak
Prerano ubrani plodovi nemaju očekivanu kakvoću i naginju fiziološkim oboljenjima poput pojave gorkih pjega i posmeđenja kože (Scald). Takvi plodovi nemaju u potpunosti izgrađenu kutikulu te su skloni dehidraciji i propadanju. Jednako tako prezreli plodovi naginju fiziološkim oboljenjima kao što su staklavost, posmeđenje sjemenjače, starosno posmeđivanje i dr. Prezreli plodovi osim smanjene skladišne sposobnosti imaju smanjene kemijsko-fizikalne i organoleptičke osobine. Određivanje roka berbe predstavlja kompleksan pristup i poznavanje fizioloških procesa pod utjecajem ekoloških čibenika. Kriterij za ocjenu trenutka berbe su ; promjena boje kože ploda, lakoća odvajanja peteljke od drveta, broj dana od cvatnje do berbe, tvrdoća ploda, refratometrijska vrijednost i jodno škrobni test.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek