Pregled bibliografske jedinice broj: 856759
ULOGA POLINEZANIĆENIH MASNIH KISELINA U KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU
ULOGA POLINEZANIĆENIH MASNIH KISELINA U KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU // 9th Inernational Scientfic and Professional Conference WIth Food to Health
Osijek, Hrvatska, 2016. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 856759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ULOGA POLINEZANIĆENIH MASNIH KISELINA U KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU
(The role of polyunsaturate fatty acids in cardiovascular health)
Autori
Drenjančević, Ines ; Kralik, GOrdana ; Kralik, Zlata ; Rašić, Lidija ; Stupin, Ana ; Ćosić, Anita.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
9th Inernational Scientfic and Professional Conference WIth Food to Health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
n3-PUFA, kardiovaskularni rizici, mikrocirkulacija, mladi
(n3-PUFA, cardiovascular risks, microcirculation, young)
Sažetak
Derivati polinezasićenih masnih kiselina (PNMK) posebice arahidonske kiseline, poput prostaglandina i leukotrijena imaju izrazito veliko značenje u posredovanju mnogih fizioloških procesa na svim razinama organizma (pr. kardiovaskularni te imunološki sustav). Moderna prehrana obilježena je povećanim unosom zasićenih masti i n-6 PNMK te izrazitim smanjenjem n-3 PNMK. Optimalan omjer n-6 PNMK :n-3 PNMK je 1-4:1, a u današnjoj prehrani se procjenjuje na 10:1, pa čak i 20:1. Paralelno s promjenom omjera PMNK u prehrani, povećala se i učestalost bolesti koje u podlozi imaju upalne procese, kao što su kardiovaskularne bolesti, pretilost, crijevne bolesti, reumatoidni artritis i druge. Zanimljiva su opažanja da n-3 PNMK mogu imati zaštitnu ulogu u kardiovaskularnom sustavu. Konzumacija n-3 PNMK značajno poboljšava funkciju endotela [1], te smanjuje nekoliko različitih proupalnih biljega [2, 3]. Pretpostavljeni protektivan učinak n-3 PNMK je smanjena proizvodnja ili djelovanje proupalnih i vazoaktivnih metabolita arahidonske kiseline. Uz arteficijelni unos n-3 PNMK u obliku dodataka prehrani, hrana obogaćena n-3 PNMK (funkcionalna hrana) je prirodan način unosa većih količina n-3 PNMK. Naša preliminarna istraživanja pokazuje bolju mikrovaskularnu reaktivnost te smanjene upalne biljege kod zdravih osoba koje su konzumirale jaja s većom količinom omega-3 masnih kiselina, upućujući na potrebu intenzivnog medicinskog istraživanja utjecaja funkcionalne hrane na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
Napomena
Rad je iz programa aktivnosti Znanstvenog Centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, istraživačka jedinica: Istraživanje, proizvodnja i medicinsko ispitivanje funkcionalne hrane.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Anita Matić
(autor)
Zlata Kralik
(autor)
Lidija Barić
(autor)
Ines Drenjančević
(autor)
Gordana Kralik
(autor)