Pregled bibliografske jedinice broj: 856610
Kvaliteta slavonskih šukni na 3. nacionalnoj šunkijadi
Kvaliteta slavonskih šukni na 3. nacionalnoj šunkijadi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 3; 206-212 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 856610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta slavonskih šukni na 3. nacionalnoj
šunkijadi
(Quality of Slavonian ham on the third national ham
festival)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 10
(2008), 3;
206-212
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Slavonska šunka ; kvaliteta
(Slavonian ham ; quality)
Sažetak
Slavonska šunka je tradicionalni hrvatski suhomesnati proizvod. Za ocjenjivanje je prijavljeno 19 šunki različitih i, uglavnom, tržnih proizvođača. Osim organoleptičkih (senzornih) svojstava, utvrđena je pH vrijednost mesa šunki (M. semimembranosus), uz pomoć pH-metra Mettler Toledo, kao i parametri boje mesa („L“ i „a“ vrijednost), uz pomoć chromometra Minolta CR-410. Rezultati ocjenjivanja ukazuju na varijabilnost kvalitete slavonske šunke. Utvrđena je visoka i značajna povezanost senzornih svojstava šunke (vanjski izgled, izgled presjeka, konzistencija, miris, okus) međusobno, kao i s prosječnom ocjenom šunke. Prosječna vrijednost pH mesa šunki 5, 84, te parametri boje („L“ = 39, 66 i „a“ = 18, 44) bili su zadovoljavajući. Uočene su greške u kvaliteti nekih šunki (slaba oblikovanost, pojava plijesni, neodgovarajuća boja mesa i masnih tkiva, naslage tirozina, mekana konzistencija, kvarenje i dr.), zbog čega je potrebno raditi na standardizaciji kvalitete šunki. Standardizacija kvalitete pretpostavlja sljedeće postupke : definiranje odgovarajućeg genotipa svinja, tj. stvaranje namjenske svinje za proizvodnju slavonske šunke, razrađivanje tehnologije namjenskog tova svinja, standardiziranje tehnologije prerade svinjskih butova, definiranje, na temelju istraživanja, fizikalno – kemijskih i organoleptičkih svojstava slavonske šunke, organizacija nacionalne udruge proizvođača slavonske šunke koja bi pokrenula, postupak registracije slavonske šunke kao izvornog hrvatskog proizvoda, zakonska zaštita naziva proizvoda na razini RH i EU (zaštita izvornosti i (ili) zemljopisnog podrijetla).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek