Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856449

Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i koštanog sustava kod mladih ljudi.


Drenjančević Ines
Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i koštanog sustava kod mladih ljudi. // 1. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“,
Vukovar, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 856449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i koštanog sustava kod mladih ljudi.
(Increased dietary salt intake and the effect on the vascular and bone health in young people.)

Autori
Drenjančević Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
1. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“,

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05.12.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kuhinjska sol, vaskularna funkcija, žene
(kitchen salt, vascular function, woomen)

Sažetak
Prekomjeran unos kuhinjske soli (NaCl) je prepoznat čimbenik rizika za razvoj srčano-žilnih bolesti u svakoj životnoj dobi. Dovodi do razvoja hipertenzije i posljedično povećane učestalosti moždanog udara, srčane koronarne bolesti i zatajenja srca te zatajenja bubrega kod ljudi s neliječenim visokim krvnim tlakom. Rizik od razvoja srčano-žilnih bolesti je značajno povećan ne samo kod odraslih već i kod djece koja konzumiraju previše soli. Patofiziološki poremećaj koji je u pozadini kardiovaskularnih bolesti povezanih s prekomjernim soljenjem je oštećenje unutrašnjeg sloja stanica krvnih žila- endotela. Studija Čavka A i sur, pokazala je da povećan unos soli značajno poremećuje mikrocirkulacijsku funkciju žila u koži kod mladih, zdravih ljudi s normalnim krvnim tlakom, te je povezana s promjenama metabolita arahidonske kiselline (Cavka et al 2015). Međutim, prekomjeran unos NaCl povezan je i s različitim drugim bolestima, poput karcinoma želuca, nazofaringealnim karcinomom, bubrežnim kamencima, astmom i osteoporozom. Osteoporoza je gubitak koštane mase, kojem su posebno sklone žene starije životne dobi, a djelomično je i genetski uvjetovana. Neke studije su pokazale gubitak koštane mase i kod mladih ljudi te veću pojavnost osteoporoze povezanu s modernim načinom života: nedostatnom fizičkom aktivnošću i konzumacijom hrane bogate kalorijama s visokim postotkom soli, a siromašne nutrijentima (Multani et al 2010, Kumar et al 2010, Miyabara et al 2007). Mnoge studije su potvrdile važnost dovoljnog unosa kalcija (Ca) za održavanje kvalitete kostiju i poboljšanje koštanog metabolizm (Welten et al, 1995). Drugi važan čimbenik za razvoj kosti je vitamin D te neki drugi nutrijenti s pozitivnim učinkom na kost (Ilich and Kerstetter 2000). S druge strane, Na može značajno negativno utjecati na metabolizam kalcija. Povećana konzumacija Na povećava bubrežnu ekskreciju Ca (Heaney 2006) i dovodi do degradacije kosti kako bi se kompenzirao gubitak kalcija. Bubrežni gubitak Ca može se ispraviti povećanim unosom Ca, čime se povećava njegova apsorpcija iz probavnog sustava (Illich et al 2010). Medicinski institut (Institute of Medicine 2005) preporučuje unos od samo 1.5 g Na na dan, maksimalno 2.3 g/dan, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje unos 1 g kalcija te 5 μg vitamina D na dan (Vitamin and mineral requirements in human nutrition, WHO). Nedavno je Medicinski fakultet u Osijeku te Veleučilište u Vukovaru provelo istraživanje u okviru izrade doktorskog rada dr.sc. Erne Davidović Cvetko o povezanosti prehrambenih navika i fizičke aktivnosti te vršne koštane mase i biljega koštanog metabolizma kod studenata Veleučilišta. Provedena je presječna studija na uzorku od četrdesetak studenata oba spola koji su sudjelovali volonterski. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe prema unosu kuhinjske soli prehranom na niskoslanu i visokoslanu grupu te uspoređeni prema koštanoj mineralnoj gustoći i razini biokemijskim biljega koštane pregradnje. Uzimajući u obzir unos Ca i vitamina D, nije bilo razlike u koštanoj mineralnoj gustoći ni koštanom sadržaju minerala te koncentraciji bilo kojeg od promatranih biokemijskih biljega, što je bio neočekivani rezultat s obzirom na razliku u unosu soli. Rezultati studije sugeriraju da povećan unos kuhinjske soline mora mijenjati koštanu masu niti utjecati na procese remodeliranja kosti kod mladih zdravih ljudi. Moguće je da dovoljan unos Ca i vitamina D kod naših ispitanika smanjuje negativne učinke Na na metabolizam Ca. S druge strane, svi ostali štetni učinci prevelikog unosa soli, posebice dokumentirani u svezi kardiovaskularnih bolesti upućuju na potrebu smanjenje unosa soli od rane životne dobi kao prvi korak u prevenciji srčano-žilnih bolesti u kasnijem životu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Drenjančević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drenjančević Ines
Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i koštanog sustava kod mladih ljudi. // 1. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“,
Vukovar, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Drenjančević Ines (2015) Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i koštanog sustava kod mladih ljudi.. U: 1. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“,.
@article{article, year = {2015}, keywords = {kuhinjska sol, vaskularna funkcija, \v{z}ene}, title = {Prekomjeran unos kuhinjske soli i utjecaj na zdravlje vaskularnog i ko\v{s}tanog sustava kod mladih ljudi.}, keyword = {kuhinjska sol, vaskularna funkcija, \v{z}ene}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, year = {2015}, keywords = {kitchen salt, vascular function, woomen}, title = {Increased dietary salt intake and the effect on the vascular and bone health in young people.}, keyword = {kitchen salt, vascular function, woomen}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font