Pregled bibliografske jedinice broj: 856099
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova. Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016 (Sveučilišni priručnik)
CROSBI ID: 856099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova
(Handbook of Pomology: structure, properties and analysis of fruits)
Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Fruk, Goran
Ostali urednici
Šikić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, sveučilišni priručnik, ostalo
Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Grad
Zagreb
Godina
2016
Stranica
172
ISBN
978-953-169-318-9
Ključne riječi
voće, analiza, plod, građa ploda
(fruit, analysis, fruit, fruit structure)
Sažetak
Plodovi su krajnji produkt voćarske proizvodnje, a njihova kakvoća mora biti u skladu s postavljenim standardima i pravilnicima kako bi se zadovoljilo tržište, odnosno kupac - potrošač. Zbog svoje hranjive vrijednosti, voće je neophodna namirnica u ljudskoj prehrani, a ovisno o vrsti i sorti, plodovi se značajno razlikuju u mnogim morfološkim, fizikalno- kemijskim, biokemijskim, anatomsko-histološkim i drugim svojstvima. Vanjski izgled, kakvoća i organoleptička svojstva plodova obilježja su vrste (sorte), međutim ona su i pod značajnim utjecajem područja i tehnologije uzgoja, čovjeka ali i drugih čimbenika koji uzrokuju značajne promjene tijekom rasta, dozrijevanja, berbe i čuvanja plodova, što se u konačnici odražava na samu kakvoću plodova. Neke promjene su vidljive i mjerljive isključivo subjektivno, dok je druge moguće utvrditi provođenjem različitih analiza i testova, a dobiveni objektivni rezultati ukazuju na vrijednost i kakvoću plodova. Obzirom na brojnost voćnih vrsta kao i cilj voćarske proizvodnje, poznavanje građe, svojstava i analiza voćnih plodova zauzima poseban značaj u obrazovanju budućih generacija agronoma, odnosno voćara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb