Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 856099

Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova


Skendrović Babojelić, Martina; Fruk, Goran
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova. Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016 (Sveučilišni priručnik)


CROSBI ID: 856099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova
(Handbook of Pomology: structure, properties and analysis of fruits)

Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Fruk, Goran

Ostali urednici
Šikić, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, sveučilišni priručnik, ostalo

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
172

ISBN
978-953-169-318-9

Ključne riječi
voće, analiza, plod, građa ploda
(fruit, analysis, fruit, fruit structure)

Sažetak
Plodovi su krajnji produkt voćarske proizvodnje, a njihova kakvoća mora biti u skladu s postavljenim standardima i pravilnicima kako bi se zadovoljilo tržište, odnosno kupac - potrošač. Zbog svoje hranjive vrijednosti, voće je neophodna namirnica u ljudskoj prehrani, a ovisno o vrsti i sorti, plodovi se značajno razlikuju u mnogim morfološkim, fizikalno- kemijskim, biokemijskim, anatomsko-histološkim i drugim svojstvima. Vanjski izgled, kakvoća i organoleptička svojstva plodova obilježja su vrste (sorte), međutim ona su i pod značajnim utjecajem područja i tehnologije uzgoja, čovjeka ali i drugih čimbenika koji uzrokuju značajne promjene tijekom rasta, dozrijevanja, berbe i čuvanja plodova, što se u konačnici odražava na samu kakvoću plodova. Neke promjene su vidljive i mjerljive isključivo subjektivno, dok je druge moguće utvrditi provođenjem različitih analiza i testova, a dobiveni objektivni rezultati ukazuju na vrijednost i kakvoću plodova. Obzirom na brojnost voćnih vrsta kao i cilj voćarske proizvodnje, poznavanje građe, svojstava i analiza voćnih plodova zauzima poseban značaj u obrazovanju budućih generacija agronoma, odnosno voćara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skendrović Babojelić, Martina; Fruk, Goran
Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova. Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016 (Sveučilišni priručnik)
Skendrović Babojelić, M. & Fruk, G. (2016) Priručnik iz voćarstva : građa, svojstva i analize voćnih plodova. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Fruk, Goran}, collectioneditor = {\v{S}iki\'{c}, Anita}, year = {2016}, pages = {172}, keywords = {vo\'{c}e, analiza, plod, gra\dja ploda}, isbn = {978-953-169-318-9}, title = {Priru\v{c}nik iz vo\'{c}arstva : gra\dja, svojstva i analize vo\'{c}nih plodova}, keyword = {vo\'{c}e, analiza, plod, gra\dja ploda}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada ; Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Fruk, Goran}, collectioneditor = {\v{S}iki\'{c}, Anita}, year = {2016}, pages = {172}, keywords = {fruit, analysis, fruit, fruit structure}, isbn = {978-953-169-318-9}, title = {Handbook of Pomology: structure, properties and analysis of fruits}, keyword = {fruit, analysis, fruit, fruit structure}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada ; Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font