Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 855629

Benchmarking: prepoznavanje najboljše prakse v hotelirstvu /Benchmarking: potraga za najboljom praksom u hotelijerstvu


Janković, Sandra; Poldrugovac, Katarina
Benchmarking: prepoznavanje najboljše prakse v hotelirstvu /Benchmarking: potraga za najboljom praksom u hotelijerstvu // Spremljanje in primerjava dosežkov hrvaških in slovenskih hotelov / Praćenje i usporedba rezultata hrvatskih i slovenskih hotel / Ivankovič, Gordana ; Jerman Matea (ur.).
Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2015. str. 7-28


CROSBI ID: 855629 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Benchmarking: prepoznavanje najboljše prakse v hotelirstvu /Benchmarking: potraga za najboljom praksom u hotelijerstvu
(Benchmarking: finding the best practice in hospitality industry)

Autori
Janković, Sandra ; Poldrugovac, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Spremljanje in primerjava dosežkov hrvaških in slovenskih hotelov / Praćenje i usporedba rezultata hrvatskih i slovenskih hotel

Urednik/ci
Ivankovič, Gordana ; Jerman Matea

Izdavač
Založba Univerze na Primorskem

Grad
Koper

Godina
2015

Raspon stranica
7-28

ISBN
978-961-6963-49-7

Ključne riječi
Benchmarking, USALI, KPI, CrossBench, hotel

Sažetak
Benchmarking predstavlja potragu za najboljom praksom u određenoj grani industrije. To je postupak koji se temelji na uspoređivanju vlastitih dimenzija s onim poduzećima koja zaslužuju biti mjera vrijednosti. Primjena benchmarkinga u svjetskom hotelijerstvu ima vrlo dugačku tradiciju. Prve forme benchmarking statistike bilježe se još davnih 1930ih godina. Osnovna pretpostavka primjene benchmrkinga u hotelijerstvu je primjena standarda USALI. Danas u svjetskom hotelijerstvu postoji velik broj raznih publikacija u okviru kojih se objavljuju ostvareni rezultati poslovanja u hotelijerstvu, koji pojedinim hotelima mogu poslužiti u svrhu benchmarkinga. Ključni pokazatelji koji se u ovom članku predstavljaju na uzorku hotela u Hrvatskoj i Sloveniji, članovima CrossBench projekta su stupanj iskorištenja kapaciteta, prosječna cijena sobe, RevPAR i TRevPAR. Uz pomoć analize omeđenih podataka (Data Envelopment Analysis – DEA) izračunata je i efikasnost hotela u Hrvatskoj i Sloveniji. Povzetek Benchmarking je prepoznavanje najboljše prakse v določeni industrijski panogi. To je postopek, ki temelji na primerjanju lastnih dosežkov s primerljivimi podjetji. Uporaba benchmarkinga ima v svetovnem hotelirstvu zelo dolgo tradicijo. Prve oblike statistike benchmarking segajo v davna trideseta leta 20. stoletja. Osnovna predpostavka za uporabo benchmarkinga v hotelirstvu je upoštevanje standardov USALI. V svetovnem hotelirstvu je danes veliko število različnih publikacij, v okviru katerih se objavljajo doseženi poslovni izidi v hotelirstvu, ki jih posamezni hoteli lahko uporabijo za benchmarking. Ključni kazalniki, ki so v tem članku za člane projekta CrossBench predstavljeni na vzorcu hotelov na Hrvaškem in v Sloveniji, so stopnja zasedenosti sob, povprečna cena sobe, RevPAR in TRevPAR. S pomočjo analize ovojnice podatkov (Data Envelopment Analysis, DEA) je izračunana tudi učinkovitost hotelov na Hrvaškem in v Sloveniji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Rad je objavljen na hrvatskom i slovenskom jeziku



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Profili:

Avatar Url Sandra Janković (autor)

Avatar Url Katarina Poldrugovac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Janković, Sandra; Poldrugovac, Katarina
Benchmarking: prepoznavanje najboljše prakse v hotelirstvu /Benchmarking: potraga za najboljom praksom u hotelijerstvu // Spremljanje in primerjava dosežkov hrvaških in slovenskih hotelov / Praćenje i usporedba rezultata hrvatskih i slovenskih hotel / Ivankovič, Gordana ; Jerman Matea (ur.).
Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2015. str. 7-28
Janković, S. & Poldrugovac, K. (2015) Benchmarking: prepoznavanje najboljše prakse v hotelirstvu /Benchmarking: potraga za najboljom praksom u hotelijerstvu. U: Ivankovič, G. & Jerman Matea (ur.) Spremljanje in primerjava dosežkov hrvaških in slovenskih hotelov / Praćenje i usporedba rezultata hrvatskih i slovenskih hotel. Koper, Založba Univerze na Primorskem, str. 7-28.
@inbook{inbook, author = {Jankovi\'{c}, Sandra and Poldrugovac, Katarina}, editor = {Ivankovi\v{c}, G. and Jerman Matea}, year = {2015}, pages = {7-28}, keywords = {Benchmarking, USALI, KPI, CrossBench, hotel}, isbn = {978-961-6963-49-7}, title = {Benchmarking: prepoznavanje najbolj\v{s}e prakse v hotelirstvu /Benchmarking: potraga za najboljom praksom u hotelijerstvu}, keyword = {Benchmarking, USALI, KPI, CrossBench, hotel}, publisher = {Zalo\v{z}ba Univerze na Primorskem}, publisherplace = {Koper} }
@inbook{inbook, author = {Jankovi\'{c}, Sandra and Poldrugovac, Katarina}, editor = {Ivankovi\v{c}, G. and Jerman Matea}, year = {2015}, pages = {7-28}, keywords = {Benchmarking, USALI, KPI, CrossBench, hotel}, isbn = {978-961-6963-49-7}, title = {Benchmarking: finding the best practice in hospitality industry}, keyword = {Benchmarking, USALI, KPI, CrossBench, hotel}, publisher = {Zalo\v{z}ba Univerze na Primorskem}, publisherplace = {Koper} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font