Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 855153

ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU


Mateja Gulija
ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 855153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU
(DETERMINATION OF VITAMIN C AND TOTAL CARBOHYDRATES IN VARAŽDIN CABBAGE)

Autori
Mateja Gulija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2016

Stranica
26

Mentor
Ivana Radojčić Redovniković

Ključne riječi
varaždinsko zelje, suha tvar, vitamin C, ukupni ugljikohidrati, spektrofotometrija
(varaždin cabbage, dry matter, vitamin C, total carbohydrates, spectrophotometry)

Sažetak
Uobičajeno je prihvaćeno da zelje potječe iz zemalja sjeverne Europe i Baltičke obale te Mediteranskog područja. Varaždinsko zelje je povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte varaždinski kupus (Brassica oleracea var. capitata f. alba), upisane u sortnu listu u Republici Hrvatskoj, a koja se proizvodi na tradicionalan način, na ograničenom zemljopisnom području Varaždinske županije u sustavu kontrole izvornosti, podrijetla i kvalitete. U ovom radu je analizirano deset uzoraka varaždinskog zelja s ciljem određivanja udjela suhe tvari, vitamina C i ukupnih ugljikohidrata. Udjeli vitamina C i ugljikohidrata su određeni spektrofotometrijski. Udio suhe tvari je bio u rasponu od 6, 78 ± 0, 23 do 9, 74 ± 0, 57 %. Udio vitamina C je bio u rasponu od 48, 19 ± 2, 81 do 83, 81 ± 0, 64 mg 100 g-1 svježe tvari, a udio ukupnih ugljikohidrata u rasponu od 36, 99 ± 3, 01 do 59, 06 ± 2, 80 mg g-1 svježe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Mateja Gulija
ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mateja Gulija (2016) 'ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {26}, keywords = {vara\v{z}dinsko zelje, suha tvar, vitamin C, ukupni ugljikohidrati, spektrofotometrija}, title = {ODRE\DJIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARA\v{Z}DINSKOM KUPUSU}, keyword = {vara\v{z}dinsko zelje, suha tvar, vitamin C, ukupni ugljikohidrati, spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {26}, keywords = {vara\v{z}din cabbage, dry matter, vitamin C, total carbohydrates, spectrophotometry}, title = {DETERMINATION OF VITAMIN C AND TOTAL CARBOHYDRATES IN VARA\v{Z}DIN CABBAGE}, keyword = {vara\v{z}din cabbage, dry matter, vitamin C, total carbohydrates, spectrophotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font