Pregled bibliografske jedinice broj: 855153
ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU
ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 855153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE VITAMINA C I UKUPNIH UGLJIKOHIDRATA U VARAŽDINSKOM KUPUSU
(DETERMINATION OF VITAMIN C AND TOTAL CARBOHYDRATES IN VARAŽDIN CABBAGE)
Autori
Mateja Gulija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Ivana Radojčić Redovniković
Ključne riječi
varaždinsko zelje, suha tvar, vitamin C, ukupni ugljikohidrati, spektrofotometrija
(varaždin cabbage, dry matter, vitamin C, total carbohydrates, spectrophotometry)
Sažetak
Uobičajeno je prihvaćeno da zelje potječe iz zemalja sjeverne Europe i Baltičke obale te Mediteranskog područja. Varaždinsko zelje je povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte varaždinski kupus (Brassica oleracea var. capitata f. alba), upisane u sortnu listu u Republici Hrvatskoj, a koja se proizvodi na tradicionalan način, na ograničenom zemljopisnom području Varaždinske županije u sustavu kontrole izvornosti, podrijetla i kvalitete. U ovom radu je analizirano deset uzoraka varaždinskog zelja s ciljem određivanja udjela suhe tvari, vitamina C i ukupnih ugljikohidrata. Udjeli vitamina C i ugljikohidrata su određeni spektrofotometrijski. Udio suhe tvari je bio u rasponu od 6, 78 ± 0, 23 do 9, 74 ± 0, 57 %. Udio vitamina C je bio u rasponu od 48, 19 ± 2, 81 do 83, 81 ± 0, 64 mg 100 g-1 svježe tvari, a udio ukupnih ugljikohidrata u rasponu od 36, 99 ± 3, 01 do 59, 06 ± 2, 80 mg g-1 svježe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski