Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 854772

Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije


Kasum, Ana
Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 854772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije
(Characterisation of honey-based product "abbamele" and composition of volatile compounds from typical unifloral Sardinian honeys)

Autori
Kasum, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2011

Stranica
137

Mentor
Jerković, Igor

Ključne riječi
medni proizvod; med; isparljivi spojevi; markeri botaničkog podrijetla; ultrazvučna ekstrakcija otapalom (USE); mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME); GC-MS metoda; HPLC-DAD metoda; antioksidacijski kapacitet
(honey-based product; honey; volatiles; botanical origin markers; ultrasonic solvent extraction (USE); headspace solid-phase microextraction (HS-SPME); GC-MS analysis; HPLC-DAD analysis; antioxidant capacity)

Sažetak
„Abbamele“ je tradicionalni proizvod Sardinije (Italija) proizveden od ostataka meda u saću ili koncentriranjem vodene otopine meda. Karakterizacija mednoga proizvoda „abbamele“ provedena je analizom isparljivih i neisparljivih spojeva (u cilju identifikacije markera botaničkog podrijetla vrsta meda korištenih u proizvodnji) te određivanjem antioksidacijskog kapaciteta. Karakteristični spoj vršnih para bio je limonen, indikator dodatka citrusa tijekom proizvodnje. Analizom ultrazvučnih ekstrakata (USE) plinskom kromatografijom (GC-FID i GC-MS) identificiran je metil-siringat, biomarker meda od razgranjenog čepljeza (Asphodelus microcarpus Salzm. Et Viv.), dok je u vršnim parama (HS-SPME) određen visok postotak norizoprenoida α-izoforona, biomarkera meda od planike (Arbutus unedo L.). Tekućinskom kromatografijom (HPLC-DAD) potvrđeno je prisustvo metil-siringata, kao i homogentizinske kiseline, unedona, trans, trans-abscisinske kiseline i cis, trans-abscisinske kiseline, biomarkera meda od planike. Ukupni antioksidacijski kapacitet mednoga proizvoda „abbamele“ proporcionalan je udjelu ukupnih fenola. Nadalje, provedena je GC-FID i GC-MS analiza isparljivih spojeva uniflornih vrsta meda od slatkovine (Hedysarum coronarium L.), razgranjenog čepljeza (A. microcarpus) i galaktitesa (Galactites tomentosa Moench.) koje se najčešće koriste u proizvodnji ovog mednoga proizvoda. Kao specifični biomarkeri identificirani su metil-siringat u medu od ragranjenog čepljeza te 3-fenilmliječna kiselina u medu od galaktitesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Igor Jerković (mentor)

Avatar Url Ana Kokeza (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kasum, Ana
Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kasum, A. (2011) 'Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kasum, Ana}, year = {2011}, pages = {137}, keywords = {medni proizvod, med, isparljivi spojevi, markeri botani\v{c}kog podrijetla, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija otapalom (USE), mikroekstrakcija vr\v{s}nih para na krutoj fazi (HS-SPME), GC-MS metoda, HPLC-DAD metoda, antioksidacijski kapacitet}, title = {Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipi\v{c}nih uniflornih medova Sardinije}, keyword = {medni proizvod, med, isparljivi spojevi, markeri botani\v{c}kog podrijetla, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija otapalom (USE), mikroekstrakcija vr\v{s}nih para na krutoj fazi (HS-SPME), GC-MS metoda, HPLC-DAD metoda, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kasum, Ana}, year = {2011}, pages = {137}, keywords = {honey-based product, honey, volatiles, botanical origin markers, ultrasonic solvent extraction (USE), headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), GC-MS analysis, HPLC-DAD analysis, antioxidant capacity}, title = {Characterisation of honey-based product "abbamele" and composition of volatile compounds from typical unifloral Sardinian honeys}, keyword = {honey-based product, honey, volatiles, botanical origin markers, ultrasonic solvent extraction (USE), headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), GC-MS analysis, HPLC-DAD analysis, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font