Pregled bibliografske jedinice broj: 854772
Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije
Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 854772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija mednoga proizvoda “abbamele” i sastav isparljivih spojeva tipičnih uniflornih medova Sardinije
(Characterisation of honey-based product "abbamele" and composition of volatile compounds from typical unifloral Sardinian honeys)
Autori
Kasum, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2011
Stranica
137
Mentor
Jerković, Igor
Ključne riječi
medni proizvod; med; isparljivi spojevi; markeri botaničkog podrijetla; ultrazvučna ekstrakcija otapalom (USE); mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME); GC-MS metoda; HPLC-DAD metoda; antioksidacijski kapacitet
(honey-based product; honey; volatiles; botanical origin markers; ultrasonic solvent extraction (USE); headspace solid-phase microextraction (HS-SPME); GC-MS analysis; HPLC-DAD analysis; antioxidant capacity)
Sažetak
„Abbamele“ je tradicionalni proizvod Sardinije (Italija) proizveden od ostataka meda u saću ili koncentriranjem vodene otopine meda. Karakterizacija mednoga proizvoda „abbamele“ provedena je analizom isparljivih i neisparljivih spojeva (u cilju identifikacije markera botaničkog podrijetla vrsta meda korištenih u proizvodnji) te određivanjem antioksidacijskog kapaciteta. Karakteristični spoj vršnih para bio je limonen, indikator dodatka citrusa tijekom proizvodnje. Analizom ultrazvučnih ekstrakata (USE) plinskom kromatografijom (GC-FID i GC-MS) identificiran je metil-siringat, biomarker meda od razgranjenog čepljeza (Asphodelus microcarpus Salzm. Et Viv.), dok je u vršnim parama (HS-SPME) određen visok postotak norizoprenoida α-izoforona, biomarkera meda od planike (Arbutus unedo L.). Tekućinskom kromatografijom (HPLC-DAD) potvrđeno je prisustvo metil-siringata, kao i homogentizinske kiseline, unedona, trans, trans-abscisinske kiseline i cis, trans-abscisinske kiseline, biomarkera meda od planike. Ukupni antioksidacijski kapacitet mednoga proizvoda „abbamele“ proporcionalan je udjelu ukupnih fenola. Nadalje, provedena je GC-FID i GC-MS analiza isparljivih spojeva uniflornih vrsta meda od slatkovine (Hedysarum coronarium L.), razgranjenog čepljeza (A. microcarpus) i galaktitesa (Galactites tomentosa Moench.) koje se najčešće koriste u proizvodnji ovog mednoga proizvoda. Kao specifični biomarkeri identificirani su metil-siringat u medu od ragranjenog čepljeza te 3-fenilmliječna kiselina u medu od galaktitesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split